Visdomsord till en son...

”Saker min son behöver veta om världen” (augusti 2012) är Fredrik Backmans författardebut. Senare samma år kom hans bok om Ove (och succén!).

 

Varje kapitel i boken avhandlar olika ämnen/företeelser, som Backman vill förmedla till sin son. Ett kapitel ger råd om hur barnet ska klara sig på en toalett med rörelseaktiverade lampor, ett annat om godhet och ondska. Åter ett annat kapitel visar sonen allt han behövde veta om fotboll och även manlighet får sin genomgång.

 

Som synes är spannet stort i råden och tipsen som ges till sonen. Väljer sonen ”rätt” fotbollslag/-tröja, så är man ”med i gänget” och riskerar inte att ”hamna i utanförskap”. Sonen får också tips om hur och när han ska köpa den grillade korven i pausen…

 

Sonen får även veta, att hans farfar och morfar ”byggde sin egna hus innan Google fanns”, fixade självdeklarationen, kunde slå upp ett tält, men även ”byta olja på en Ford Escort”. Men ”de blev andra män” när barnbarnet kom.

 

Den ev brist på engagemang, som de kanske haft för sonens mammas och pappas barndom, förvandlades till det omvända i och med barnbarnets ankomst! Nu fanns både tid och stort intresse  -  spännande fundering.

 

Jag kan dock inte bestämma mig för vad jag tyckte om den här boken. Borde kanske inte ens blivit en bok? Hade kanske platsat bättre som ett antal klassiska krönikor i en söndagsbilaga? Då skulle ju läsaren inte få allt serverat på en gång och tiden för ev eftertanke/igenkännande skulle automatiskt skapats. Ja, du får väl läsa och nå en egen åsikt…

 

I år är det 80 år sedan Dusty Springfield föddes i London, men tyvärr är det samtidigt 20 år sedan hon gick bort, bara några veckor före sin 60-årsdag. Hon var en av de bästsäljande sångerskorna på 60-talet och en av hitsen var ”Son of a precher man”, som John Hurley och Ronnie Wilkins skrev till Aretha Franklin. Hon tackade dock nej, men spelade efter Dustys framgång, ändå in den, men det förblev Dustys låt. Så här lät det i ett TV-program 1968:

 

Det finns massor av låtar om söner/pojkar  -  bara att välja och vraka, så jag stannar kvar i 60-talet. 1966 kom The Who med singeln om pojken, vars mamma klär sonen som flicka. Låten ”I’m a boy” skrevs, som det mesta av Who’s material, av Pete Townshend. Bandet är fortfarande aktivt och kommer med ett nytt album nu i december.

Trummisen Keith Moon avled redan 1978, 32 år gammal. De senaste drygt 20 åren har hans elev, Zak Starkey (Ringos son), varit takthållaren i bandet. Basisten John Entwistle avled 2002, så det är sångaren Roger Daltrey och Townshend som är veteranerna.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0