It was fifty years ago today...

Musik på vinyl, även nypressad, är intressant. ”Igen” säger somliga, men för samlarna är det ”Fortfarande”! Journalisten Göran Holmquist, som bl a skrev boken om The Cadillac Band, har grävt lite djupare i ljudvågorna i ”Vinyl  -  svart guld” (2017). Givetvis har jag läst…

 

Musikformathistorien är ju ganska omfattande. Fonografrullar, 1-sidiga och 2-sidiga 78-varvare i olika storlekar kom att ersättas av vinylskivor i olika format. Det är 7”, 10” och 12” i diameter och spelas i 33 1/3 eller 45 varv i minuten och kallas singel, EP, LP, MP, Maxi etc etc.

 

Till detta har det funnits även originalutgåvor på rullband i olika storlekar och kassettband av diverse sorter för hemmaspelaren eller för bilen. Och flexiskivan, som kunde levereras tillsammans med en tidskrift. Men så kom CD i 3” och 5” storlek…  för att inte tala om MiniDisc…  Jag har nog nämnt t o m fler format än vad Holmquist gör i sin bok.

 

Flera av ovanstående varianter pressades dessutom upp som bildskivor, ja även som motivutskurna. Jag tycker att skåningen Holmquist borde ha visat upp Östen Warnerbrings 3-låtarssingel från 1984 ”Törringelund”  -  en bildskiva med Skånekartan på och formad som landskapet!

 

I mitten på 50-talet kom så skivomslagen med bild på artisterna och även text. Dessa bildomslag trycktes ibland i olika färger och därmed utökades samlarområdet! Anledningen till färgvarianterna var att det underlättade vid tryckningen. Och ibland blev det tryckfel, så en ny upplaga gjordes. Något för samlarna att söka efter…

 

Radions betydelse för spridningen tas också upp i boken. Listorna, som ”Tio i topp”, ”Svensktoppen” och ”Kvällstoppen”, var viktiga för spridningen av musik. För skivbolagen och artisterna blev detta ingången till skivförsäljningen. Det var värdefullt att finnas på listorna!

 

Denna bok är kanske främst för samlarna (några enstaka skivor finns ”prissatta”), men faktum är att detta är även musikhistoria för gemene man. Lättläst och lättillgängligt.

 

Och vad passar då att lyssna på här? Jo, givetvis en låt från nyss 50 år fyllda albumet ”Abbey Road”! George Martins son, Giles, har ”fräschat upp” Beatles originalinspelningar och allt och lite till återutgavs i förra veckan i både CD- och vinylformat. En ny video skapades till ”Here comes the sun”, skriven av George Harrison hermma hos Eric Clapton:

 

 

 

Go’ månda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0