Patti Smith om Apans år...

Enligt kinesisk astrologi motsvarade apans år ungefär vårt 2016. Patti Smith berättar om sitt ”Apans år” i en bok (2019).

 

Patti Smith, född 1946, är lite av en allkonstnär. Hon komponerar, sjunger och spelar, men ägnar sig även åt konst och skrivande. Flera skivor, konserter och böcker har det blivit genom åren och den här boken, ”Apans år”, är egentligen en sorts dagbok över det året.

 

Den innehåller inte så mycket om spelningarna, utan mest om tiden däremellan. Det är mycket med resor, men även ensamma promenader längs havet och upptäckter där. Jag noterar, att vid två tillfällen nämner hon, att hon trivs alldeles utmärkt när hon läser ”Polis, polis, potatismos!” om Martin Beck!

 

Och vi vet ju sedan tidigare, att hon hade god kontakt med Henning Mankell och har

besökt Ystad! Utan att jag lyckades få hennes autograf!

 

Smith är engagerad i samhället och har en vass penna därtill! Apans år innebar val i USA och hon irriteras starkt av, att miljontals dollar hälls ”i ett hål kantat av plasmaskärmar”. Pengar, som kunde använts till att ”ge hemlösa tak över huvudet eller rena en förorenad flod”.

 

Allt detta resulterade i, att ”Tjugofyra procent av befolkningen hade valt den sämste av oss för att representera de andra sjuttiosex procenten”. Smith konstaterar att ”Översittaren brölade”!

 

I boken får man följa en av hennes nära vänner och dennes kamp mot sjukdom. Många besök på sjukhuset, samtidigt som hon minns och skriver om andra nära och kära som hon förlorat genom åren. Väldigt vackert skrivet!

 

Patti Smith är tänkvärd, även som författare, med sitt detaljrika och varma språk. Jag gillade det här.

 

Den 13 oktober 2017 var Patti Smith gäst hos Skavlan. Då framförde hon ”Beneath the southern cross”, som hon skrev tillsammans med Lenny Kaye (gitarrist i Patti Smith Group) till albumet ”Gone again” 1996. Hos Skavlan sjunger hon låten med en hyllning till sin nyss avlidne vän Sam Shepard, regissör, skådespelare och dramatiker.

 

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0