And the prize goes to...

Debutromanen, ”Allt vi höll hemligt”, från 2019 har nu i år kommit på svenska. Lara Prescott är författaren.

 

Boken är på väg att bli film. Inte helt överraskande med tanke på, att den är baserad på en av 1900-talets stora kärleksromaner, ”Doktor Zjivago”, och dess författare Boris Pasternak.

Han föddes 1890 i en judisk familj i Moskva och hade den stora turen, att inte försvinna i Stalins stora utrensning av författare, poeter m fl. Stalin gillade Pasternaks diktande. Flera kollegor och vänner skickades till Gulag.

 

Arbetet med ”Doktor Zjivago” var redan påbörjat och avsnitt för avsnitt gömdes hos Pasternaks älskarinna, Olga. Hon blev diktarens stöd genom hela livet, men skickades till Gulag för att förmå Pasternak att ”skrota” boken. I 3 år satt hon fängslad utan att manuskriptet kom att förstöras.

 

Manuskriptet smugglades ut och kom till ett förlag i Italien  -  jfr Solzjenitsyn, vars verk smugglades ut ur Sovjetunionen (bl a av SvT’s Stig Fredriksson)! Efter översättning trycktes ”Doktor Zjivago” på italienska och blev väldigt omskriven. Fler översättningar följde och kom att leda till stor framgång, men det gjorde inte livet lättare för Pasternak…

 

Och inte blev det bättre, när Pasternak tilldelades Nobelpriset i litteratur 1958. Han tackade först ja till priset, men tvingades av de sovjetiska myndigheterna att tacka nej. Ungkommunistledaren kritiserade, i närvaro av bl a regeringschef Chrusjtjov, Pasternak hårt med orden: ”Den här mannen spottade i folkets ansikte. Det går inte att jämföra Pasternak med en gris, för en gris äter aldrig där han skiter.”

 

Den här boken väver samman Pasternaks liv i Sovjetunionen med ett arbete inom CIA för att ”återsmuggla” en ryskspråkig upplaga till Sovjet i akt och mening att påverka folk. Destabiliseringsförsök redan då på 50-talet… Låter högst aktuellt även i dessa dagar, eller hur?

 

Intressant och läsvärd bok med blandad verklighet och fiktion, men med trovärdigheten i behåll! Det känns, i den mån jag kan bedöma det, rimligt och fullt möjligt det som Prescott berättar. En bok värd att lägga tid på!

 

Efter 50 år i hemlighet har Svenska Akademien släppt lite information om 1958 års pris och där framgår, att ”Doktor Zjivago” var den stora anledningen till att åriset gick till Boris Pasternak. Framgången blev inte mindre av att boken blev film! Julie Christie och Omar Sharif i ledande roller regisserades av David Lean. Musiken skrevs av Maurice Jarre, f ö pappa till kompositören Jean-Michel Jarre! Här följer ett par minuter ur filmen inkl musiken:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0