Luft kvar i nyårsballongen...

Journalisten Jan Mosander, som jobbat på bl a Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen, kom 2020 med boken ”Bland myglare, ministrar och miljardärer”.

 

I boken blickar han tillbaka och samlar ihop 12 olika personer/händelser från sin journalistiska tid  -  allt från Albert Speer till Mr X. Det görs på ett ganska lågmält sätt, även om man får klart för sig att ”han var där”…

 

Flera av händelserna, som Salénkonkursen, medförde stora förluster för samhället i form av obetalda skatter i mångmiljonklassen. Det gick dock ingen nöd på Salénbröderna, som köpte tillbaka valda delar av konkursboet till en billig peng…

 

Det finns flera liknande händelser i boken och min upprördhet över samhällelig flathet växte. Tyvärr känns situationen aktuell även idag.

 

Nestlés kampanj för att sälja modersmjölksersättning till nyblivna mammor, i bl a Afrika, krävde många liv. Mammor slutade med amning och föll för reklamen med att använda Nestlés pulver. Tyvärr var inte tillgången till rent vatten så stor, så många barn dog av pulverblandningen. Men det var ju inget Nestlé kunde hjälpa… eller…?

 

Kapitlet om Kaliningrad, ryskt Östersjöområde inklämt mellan Polen och Litauen, var intressant. Har uppfattat det som mer eller mindre stängt och inte funderat över att enklaven har en väldigt fin kust… med oljefyndigheter utanför… olja som förresten levererades till Preem i Lysekil för raffinering… EU har bidragit med många miljoner till reningsverk i området, men mycket av pengarna försvann… U-137 hade sin hemmahamn i Baltijsk, Kaliningrad… området är mycket rikt på bärnsten…

 

Boken kändes stundtals lite ”torr, uppgiven och uppräknande”, men får ändå betraktas som skapligt läsvärd. Lättläst. En liten kommentar utanför boken: Jan Mosander med fru överlevde Costa Concordia-katastrofen 2012!

 

Benny Anderssopn hade skrivit en melodi, som behövde text. Så var tävlingen i SvT’s Babel 2014. Vinnare blev akademiledamoten Horace Engdahl, som f ö fyller 72 år idag, den 30 december! Helen Sjöholm sjunger i/till Benny Anderssons Orkester:

 

 

Gott Nytt Bättre År !!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0