Snart sommartider...

”Midsommarnattsdrömmar” låter ju spännande i dessa gråa tider… Det är också titeln på Bengt Ohlssons nya roman från 2020.

 

Detta är en berättelse om ett kompisgäng i 25-årsåldern som 1988 åker till Roslagen för att fira midsommar. En i gänget kan ”bidra” med en stuga ägd av hans föräldrar. Där kan man fira helgen med mat och dryck och övernattning.

 

Under helgen berättar ett av paren, att de väntar barn. Det får alla att så smått börja fundera över tanken på att man håller på att bli vuxna. Med allt vad det kan innebära.

 

Firandet i Roslagsstugan blir till en tradition. Berättelsen återkommer till midsommaren 15 år senare, 2003. Vad har hänt med gänget så här långt? Fler som blivit föräldrar? Nya förälskelser? Har vänskapen förändrats?

 

År 2018 kan Tomas inte samla vännerna i sin numera f d stuga i Roslagen. Föräldrarna är avlidna och efter en tvist om arvet med sina systrar såldes stugan. Tomas föreslår att midsommaren ska firas på Estlandsbåten. Alla ställer upp på det, vissa efter en del tvekan. Nu är man i 50-årsåldern och livet har fortsatt att förändras. Hur har arbetslivet utvecklat sig? Karriär? Otroheter har passerat och även skilsmässor. Problem med barn, varav ett ”klippt banden” till föräldrarna. Livets dramatik…

 

Onekligen är detta en bok om livet och dess toppar och dalar. Just att Ohlssons berättarform ger plats för personerna i gänget en och en gör, att de innersta tankarna kommer fram som t ex ”gift med en, men hjärtat hos en annan”.

 

Just personförändringarna över tid ger en hög Igenkänningsfaktor. För givetvis har vi alla påverkats/förändrats genom åren. Jag fastnade ganska snabbt för den här boken!

 

Julplattorna är väl nästan utslitna nu? Jag hittade en ”otomtig” låt med ena halvan av Eurythmics: Dave Stewart! För inte kan han väl ha haft tomten i tankarna när han skrev ”Beast called fame”? Den finns på Stewarts album från 2011: ”The blackbird diaries”. Så här lät låten live i Nashville:

 

 

Go’ Jul !!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0