Spioneri, hjälpsamhet eller naiv nyfikenhet...

”Stormfågel” känns som en bra beskrivning av Jane Horney. Det är också titeln på advokatparet Lena Ebervalls och Per E Samuelsons bok från 2020 om henne.

 

Boken är skriven om verkliga personer och händelser i romanens form och det är lätt att fångas i berättelsen om Jane Horney, som 26,5 år gammal sköts och dumpades i norra Öresund. Detta hände i januari 1945 och det är inte förrän på senare tid som danska arkiv har öppnats om fallet.

 

Det var den danska motståndsrörelsen, som lurade offret, att med tåg lämna Stockholm för Malmö. Där möttes hon av personer, som hon åkte i bil med till Hälsingborg (stavades så då) för att sedan… jaja, det beskrivs bättre i boken.

 

När svensk TV 1985 sände en serie om Horney blev serieskaparna mord-hotade flera gånger. Ämnet var för känsligt för Danmark och blev i Sverige ett regeringsärende, som ledde till, att delar av historien fick tas bort!

 

Med allt detta i åtanke blir läsningen av boken än mer spännande och jag väljer, att bara återberätta några enskilda händelser.

 

Jane gifte sig med Herje Granberg, som var tyskvänliga Aftonbladets reporter i Berlin. Paret fick inbjudan bl a till ett evenemang där Hitler skulle hålla tal. Det var första gången de fick se och höra ”den lille mannen som ensam satt Europa i brand”. Hitler jagade upp sig och kallade Roosevelt både krympling och galning. ”Hur kunde Goethes och Schillers arvtagare acceptera en så plump och vulgär person till ledare?”, undrade Jane och Herje.

 

Efter hand som tiden gick engagerade sig Jane i hjälpsökande personer av olika anledningar. Hon var en vacker och reslig kvinna, som drog blickarna till sig och fick ständigt nya kontakter. En del av dessa, drog sig inte för att utnyttja Janes gästfrihet och lätt naiva hjälpsamhet. Och i det långa loppet blev hon förloraren på det hela…

 

Ja, det har blivit många böcker för mig på senare tid om underrättelser i Sverige och norra Europa under och strax efter andra världskriget. Jag tycker det är spännande och lärande om denna tid. Det är ju en bit av vår historia och den berättades aldrig i skolan…

 

Välskrivet och mycket läsvärt. Rekommenderas.

 

Till detta tänkte jag bjuda på dåtidens hurtfriska filmmusik: ”Här på Söder” ur filmen ”Vårat gäng” (1942). Alice Babs har roll i filmen, liksom Gösta Cederlund, John Botvid, Åke Grönberg m fl. Låten, vi ska höra, är skriven av Kai Gullmar, Nils Perne och Sven Paddock. Den då 18-åriga Alice Babs sjunger glatt och leende.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0