They did it their way...

Författaren och journalisten Lars Westman växte upp i Saltsjöbaden och där under 50-talet utspelar sig också hans bok ”Det sjunger om Sinatras dojor” (1998).

 

Frank Sinatra är på turné i svenska folkparker våren 1953. Han hade fått sparken från Columbia, skivbolaget, och var på botten av karriären. Han hade nyss skilt sig från Nancy och gift sig med ”världens vackraste” kvinna, Ava Gardner, och det ”samlade man inte poäng på” vid den tiden.

 

Nu fick det ”duga” med att sjunga i Sverige, som t ex den berömda konserten i Finspångs Folkets Park. Dock var detta inte bottennappet på turnén. Enl Olle Häger hade 537 personer betalat entrén på 4 kr (normalpriset i parken var 1:50!)! Generellt intresserade sig media mer för Gardner än Sinatras prestationer på scenen…

 

Westmans roman är uppbyggd kring hotellet paret Gardner/Sinatra bor på. Vi får följa Joakim och Benke och deras arbetskamrater på hotellet. Gästerna kunde sätta ut sina skor utanför sitt rum och då var det Jockes uppgift att putsa och snygga till skorna och ställa tillbaka dem på morgonkvisten. Även Sinatras dojor…

 

Givetvis händer det en massa saker i den här boken. Glädje och bekymmer blandas hej vilt, liksom åsikterna om musik inklusive jazz och Sinatra… Jag gillade det jag läste i det här loppisfyndet från Öland!

 

”The Lady is a tramp” har jag haft med tidigare, men här har Frank Sinatra ”tagit hjälp” av Ella Fitzgerald. Låten skrevs för musikalen ”Babes in arms” 1937 av Richard Rogers och Lorenz Hart, men stoppades in i filmen ”Pal Joey” 1957. Sinatra sjöng då också och eftersom han föddes för 105 år sedan den 12 december vill jag gärna höra honom. Skulle tro att inspelningen är från en TV-show 1967 och Sinatra står faktiskt i skuggan av sin moatjé Ella, som sjunger helt magnifikt, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0