It was forty years ago today...

Nytt studioalbum, ännu en samlingsskiva, ännu en turné, ännu ett livealbum och, varför inte, ännu en bok… Ja, Gyllene Tider är verkligen gyllene tider… Även den här gången har Jan-Owe Wikström skrivit och Anders Roos fotograferat till boken ”Gyllene Tider 2.019 – En sista refräng” (2019), lagom till bandets fyrtioårsjubileum.

 

Layouten är välbekant, men med nyheten att boken har 2 (!) framsidor och ingen baksida! Detta gör att berättelsen om Gessle och hans kamrater från begynnelsen kan lässtartas från ena framsidan. Vänder man på boken startar den sista refrängen, dvs den lyckosamma sista turnén för Gyllene Tider och avslutas med bandets sista spelning, som var i Oslo.

 

Kul att läsa om killarnas ambitioner pre-GT och Gessles energi, inte minst tillsammans med Mats ”MP” Persson som duon Grape Rock. Låten ”En av dom där” fick de med i radions ”Bandet går”, en medverkan som inte ens Robert Wells lyckades med. Andra som hördes i detta 70-talsprogram för inskickad musik var Ulf Lundell och (märkligt nog) skrivaren av dessa rader!!!

 

Gyllene Tider nådde stora framgångar i Sverige och ville ”ut i världen” med sin musik. ”The Heartland Café” blev det engelskspråkiga försöket. Det var bandets fjärde album, men det gick inte hem. Varken utomlands eller i Sverige.

 

Sex låtar plockades ut från albumet för en mini-LP med namnet ”Heartland” för USA. Bandets namn där blev ”Roxette”, som Gessle hade hittat som en låt på en singel med Dr Feelgood! Skivan gavs bara ut i USA. Boken nämner en försäljningssiffra på 8.000 ex…  Och Roxette-namnet fick vila, liksom GT, som upplöstes därefter (1985).   

 

Sedan har det blivit ”recycling” för bandet med några nya låtar och turnéer, varav den senaste (sista?) 2019.

 

Detta är en riktigt trevlig Gyllene Tider-bok. Det märks att författarna blivit ”varma i kläderna”. Saknar dock en diskografi och förteckning över turnéerna, men det är ändå en underhållande bok!

 

Boken är riktigt ny och ”luktar färsk”, men så är den också ankomststämplad hos biblioteket den 6 februari 2020! Mitt musikval ur GT’s 40-åriga historia är inte helt enkelt, men jag väljer bort hitsen och backar till ”begynnelsen”: Per Gessle och Mats Persson skrev och spelade 1979 in 2 låtar under namnet Peter Pop & Helicopters. Singeln, med låten ”After all” på A-sidan, gavs ut 1980 och lät så här:

 

Upplagan ryktas har varit 1.287 ex, varav 300 utan bildomslag användes för promotion. Men redan 1978 hade det kommit en egenutgiven Gyllene Tider 5-spårs-EP med en upplaga på 900 ex. ”Billy” var första låten och sista spåret var en annan Gessle-låt: ”När alla vännerna gått hem”. Intressant att dessa 2 låtar skulle följa med ”to the bitter end”. Den sistnämnda avslutade ofta konserterna, även på den sista turnén. Tre av dåvarande GT-medlemmar kom att vara stommen i det GT, som skulle få kontrakt med EMI och släppa första albumet 1980 och så ”var det igång”! Så här lät ”När alla vännerna gått hem” live 1981:

 

Och i juli 2019:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0