Översvallande ordflöde...

Kalle Lind blev först! Med att skriva en bok om Hans Folke Alfredson! Den kom 2019. Titeln ”Hasse Alfredson * En sån där farbror som ritar och berättar”.

 

Boktiteln visar på mångsidigheten hos Alfredson, som med stor iver, men mindre tålamod, kastade sig in i massor av genrer. Ofta med framgång, dock inte alltid.

 

Böcker (även poesi), filmer (även kort-), pjäser (även Dramaten), revyer (oftast med Tage Danielsson), radio&TV (även Mosebacke Monarki), m m i en aldrig sinande ström. Fast det senare, stämmer inte riktigt. Sonen Mats, 5 år gammal, omkom i en elolycka i hemmet 1967 och det kom givetvis, liksom Tage Danielssons död 1985, att medverka till en dämpning av och ett mörker i Alfredsons skapande. Pappa Folkes död 1946, 46 år gammal, påverkade också.

 

Utan tvekan gav skapandet med Tage de mest framgångsrika resultaten. Det syns tydligt, att den mer eftertänksamme Tage behövdes som ”motpol” till Hasses iver. Finns ju många exempel på framgångsrika par inom t ex musiken. Hasse gjorde senare arbeten med Povel Ramel och Peter Dalle med ganska gott resultat, men saknaden av Tage var stor.

 

Hans Alfredson (1931-2017) föddes i Malmö, men växte upp och gick i skola i Helsingborg. Efter studier (inkl Lundaspex) i Lund blev det Radiotjänst i Stockholm och möte med Tage. Och så rullade det på och kom att bli filmgård i Sälshög (Tomelilla), filminspelning på mejeriet i Lunnarp, på Ystads teater, liksom Brösarps backar. Österlenkopplingen var inte obetydlig.

 

Nästan 650 sidor behövde Kalle Lind på sig för att berätta om Hasse… Fast egentligen inte! Boken är mer en berättelse om svensk underhållning i trekvartssekel med Hasse i centrum. Linds ordflöde är, som bekant, översvallande och omfattande, inte alltid till gagn för ämnet. Jag får understundom tanken, att bokens titel borde varit mer övergripande…

 

Man måste ju inte alltid använda 4 sidor för att beskriva något som lika gärna kunde skrivits på 2 sidor… Men har du skapligt med tid och tålamod, så är boken en bra översikt över vad som roat och oroat i Sverige sedan 1940-talet!

 

En 17-årig Hans Alfredson intervjuas här av den 6 år äldre Åke Falck och jag undrar hur det kan komma sig att denna inspelning sparats. Intressant med språket, som används.

 

”På minuten” hette en långkörare på Sveriges Radio. Programledare var Lennart Swahn. Deltagare var bl a Stig Järrel, Margaretha Krook, Jan Moltas Erikson och här hör vi Hans Alfredson spåna i ämnet ”När det hettade till i kallskänken”:

 

Till sist har jag valt sång- och rimkonstnären Hasse Alfredsons ”Han satte foten i en potta”, vars korrekta titel är ”Styrman Karlssons äventyr med porslinspjäsen”. Den finns med på barnskivan om den blommiga falukorven från 1965 med text och musik av Alfredson och i arrangemang av Bengt-Arne Wallin! Kul att studera Tage i bakgrunden.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0