Allt som glimmar är...

Ny bok  -  nya lärdomar! Det verkar kvitta hur många böcker jag läser om och kring andra världskriget  -  ”det hade jag ingen aaaning om” dyker ständigt upp! Som i Marcus Walléns bok ”Naziguldet och de invigdas hemlighet” (2019).

 

Krigets erövringar visade sig ha ännu en girighetsvariant, utöver stölderna av konst och juveler från museer och privatpersoner, som t ex judarna. Riksbanksvalven innehöll ju både valutor och guld! De utsatta länderna försökte givetvis rädda/flytta guldtackorna, men allt lyckades man inte med.

 

Den här historien börjar egentligen redan efter första världskrigets slut och fredsuppgörelsen. Skadeståndet, som Tyskland ålades att betala, var stort och då betalningarna uteblev ockuperade Frankrike Ruhr-området i början av 20-talet. Tyskarna i industrin där strejkade och betalades med nyupptryckta sedlar, som, för att snabba på utgivningen, lämnades ena sedelsidan blank!

 

Boken innehåller många läsvärda avsnitt, men jag nöjer mig med några små rader:

Weimarrepubliken dog den 23 mars 1933, då riksdagen röstade igenom Fullmaktslagen och gjorde Hitler till landets högsta lagstiftare och diktator, dess Führer. Ett par månader senare var landet en enpartistat utan att ha haft egen majoritet, eftersom flera av de övriga partierna valde att lägga ner sina röster i stället för att rösta emot!

 

När Österrike intagits valde tyskarna, att lägga en växelkurs, som gjorde den österrikiska shillingen så undervärderad, att Tyskland kunde göra inköp till halva priset. Denna valutamanipulation kom att bli Tredje Rikets mesta och bästa väg att suga ut de ockuperade länderna.

 

Andra världskriget startade den 1 september 1939 kl 04.45 när tyskarna gick in i Polen efter att en tysk radiostation utsatts för en polsk attack. I själva verket var det ett avancerat ”skådespel” av tyskarna där koncentrationslägerfångar mördats, klätts i polska uniformer och därefter förts till stationen och visats upp som bevis för den polska attacken.

 

Och så har vi ju Stalin, som tyckte, att Leningrad låg för nära gränsen till Finland…

 

Ja, så fortsätter det och jag överlåter till dig att läsa vidare…

 

Kriget tar slut och så börjar jakten på guldet! Vart tog det vägen egentligen? Jakten fortsätter långt in på 2000-talet, inte minst efter att flera arkiv öppnats upp och fler dokument hittats.

 

De av nazisterna i andra världskriget erövrade länderna hade guld liggande i sina riksbanksvalv, men aldrig hade jag läst om, att stjäla detta var en viktig del i krigföringen. Tyskarna behövde betalningsmedel för att kunna betala t ex råvaruinköpen, bl a järnmalmen… Och då kom guldet väl till pass.

 

Detta är en riktigt spännande bok och mycket läsvärd.

 

Med all denna text, så nöjer jag mig med att kolla in Neil Young på tramporgel och munspel i ”After the gold rush” live från Farm Aid-konserten 1998. Häftigt!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0