Dribblingar, snubblingar, blåsningar...

Zinedine Zidane med en skog av mikrofoner framför sig är en bokframsida som gör en nyfiken… Så pass, att jag lånade boken ”Domslut – Fotbollens hjältar och syndabockar” (2019) skriven av Lars Nylin och Ronald Åman på biblioteket.

 

Redan kapitelrubriker som ”Bosman – Frihetshjälte…”, ”Målvakter med gummiben och

tvålhänder” och ”Domare – vita näsdukar, röda kort och stirrande blå ögon” gör ju att spänningen stiger. Prioriterad läsning!

 

År 1913 bildades klubben Verdi FBC i Italien som en hyllning till kompositören Giuseppe Verdi. Senare bytte föreningen till Parma FC och fick uppleva en veritabel berg- och dalbana genom åren.  Cupvinnarcupfinalseger på 90-talet och en inställd match i serie A 2014  -  klubben hade inte pengar att betala erforderligt antal matchfunktionärer!

 

Givetvis berättar författarna om Colombias skrala insats i USA-VM 1994. Den ödesdigra styrningen in i egna målet i matchen mot hemmanationen kom att kosta lagkaptenen Andrés Escobar livet. Några dagar efter hemkomsten blev han skjuten i ryggen.

 

Damfotbollen har fått ett bra kapitel i boken, liksom agenterna och deras, allt mer, destabiliserande roll. Den förstnämnda har lyckats lämna ”potatisåkrarna” och kommit in på de riktiga arenorna. Landslagen har kämpat på och, helt plötsligt, har även de stora klubbarna börjat intressera sig för fotbollsspelande damer!

 

Domarna är ett kapitel för sig… i dubbel bemärkelse! Var bollen i VM-finalen 1966 mellan England och Västtyskland verkligen inne??? Domaren Bachramov, som blåste för mål, kom hem till Baku som hjälte och fick Azerbajdzjans huvudarena uppkallad efter sig. Och vi glömmer ju aldrig profiler som Pierluigi Collina eller Graham Poll, som 2006 i VM-matchen mellan Australien och Kroatien gav kroaten Josip Simunic tre gula kort innan utvisningen kom!

 

Detta var en riktigt underhållande bok, som gav mig flera ”Ja, visst ja” och ”Just det”, men även många ”Jaså”! Tur jag hann med denna fotbollsbok innan EM i handboll börjar!

 

Det har onekligen lagts ner energi på att räkna ut om Englands 3 – 2 mål mot Västtyskland i finalen 1966 var korrekt:

 

Argentina möter England i VM-kvartsfinalen i Mexico 1986 och Maradona briljerar:

 

Men några minuter före målet ovan hade Maradona gjort ett annat mål, ”Hand of God goal”, och gav fusket ännu ett ansikte… Argentina vann med 2 – 1…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0