Ett och ett halvt dussin män...

”De Aderton” är Sveriges Radio-mannen Anton Bergs debutroman (2018) och det märks, att han jobbat på Radiosporten. Spänningsbyggandet fängslar läsaren.

 

Kan det finnas ett samband mellan statsminister Olof Palme, krigsmaterielinspektör Carl-Fredrik Algernon och Rapportjournalisten Cats Falck? Ja, förmodligen blev alla tre bragda om livet, men finns det mer gemensamt?

 

Ja, bokens Axel Skölds efterforskningar leder till flera frågetecken, som i sin tur behöver utredas. Sköld är radiojournalist (!) och gör dokumentärer med goda lyssnarsiffror, men sitter inte i själva radiohuset. Tillsammans med Eko-reportern, Stina, har han hyrt en lokal ”på stan”. Kollegan är ensamstående mamma med ett handikappat barn, vilket visar sig ha betydelse.

 

Sköld har ett ganska stort nätverk efter alla gjorda dokumentärer och det inkluderar polisen. Dock är tilliten till dessa inte alldeles gedigen, men med Karolina funkar det.

 

Statsminister Tammer, socialdemokrat, har avgått och efterträtts av Ulf Göransson. Han får dock problem med trovärdigheten och spås efterträdas av finansministern och miljöpartisten Lova Magnusson. Sköld känner Magnusson sedan skoltiden.

 

Och ”De Aderton” är inte DE Aderton, som försöker dela ut författarpriser! Detta är en annan sammanslutning, men även den med lång historia. Arton herrar utgör dessa Aderton…

 

Sanningar och fiktion blandas i boken i ett hejdundrande tempo! Igenkänningsfaktorn i politik, fiffel och media är stor, mycket stor t o m! Svårt att värja sig och väldigt svårt att lägga ifrån sig boken innan sista sidan nåtts! Riktig Höjdarbok!!! LÄS!!!

 

Bokens alla frågetecken fick mig att tänka på ? & the Mysterians, ett band som bildades 1962 i Michigan. Question Mark hette från början Rudy Martinez och var gruppens sångare. Bandet hade egentligen bara en enda hit, ”96 tears”, men den blev med sitt speciella orgelsound (Vox Continental) stor 1966!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0