Kim kom til verden...

Kim Melius Flyvholm Larsen kom til verden den 23 oktober 1945 i København, men om det var ”på 5. sal” framgår inte av boken ”Kim Larsen * Mina unga år” (2020). Jens Andersen skrev och Larsen berättade. De nådde dock inte längre än till de första inspelningarna med Gasolin’ tidigt 70-tal. Den 30 september 2018 avled Larsen efter en längre tids sjukdom (prostatacancer).

 

När föräldrarna gick skilda vägar var Larsen i 5-årsåldern. Bandet till modern var starkare, så Kim och storebror Tore kom att växa upp tillsammans med henne.

 

Kim berättar i boken om många episoder under uppväxten, där han kanske inte är den drivande från början, men ”gärna bidrog och utvecklade” det hela. Det resulterar i diverse malörer, som stryk, benbrott och diverse andra bekymmer.

 

Runt 1960 ”drabbades” Larsen, som så många andra, av rockmusiken! Elvis Presley, Chuck Berry och senare, The Beatles, blev hans stora idoler. Little Richards ”Slippin’ and slidin’” inspirerade till att själv börja med musiken. Kim ”vevade” på en gitarr och mer skrek, än sjöng låten på storebrors fester.

 

Jag tar inte upp alla flyttningar och udda bostäder han hann med innan musiken blev mer på allvar. Han jobbade som lärare, bl a i sitt absolut sämsta ämne – matematik, men insåg snart, att han borde hitta något annat att pyssla med. Musiken tog över.

 

I Larsens första äktenskap kom sonen Pelle, 1968, men följdes strax av skilsmässa. Det blev ytterligare 2 äktenskap, men det fick inte plats i den här boken.

 

Larsen var, förutom musiker och kompositör, även duktig tecknare. Boken innehåller flera exempel.

 

Ett av kraven för att Andersen skulle få intervjuerna var, att boken inte skulle innehålla annat än det som Kim sa. Inga vänner, ex-fruar, bandmedlemmar, lärare etc etc fick lämna synpunkter i boken. Det skulle vara Kims bok, rätt och slätt!

 

Tål absolut att läsas, även om jag saknar fortsättningen med livet, Gasolin’ (-1978) och den efterföljande solokarriären.

 

Gasolin’s 8:e album, ”Gør det noget” (1977), inleds med ”Det bedste til mig og mine venner” med text av bandets vanlige ”lyriker” Mogens Mogensen. Här är det dock Kim Larsen & Kjukken, som framför den. Kim briljerar med att spela på en ”Bo Diddley-fyrkantig” gitarr!

 

På albumet ”Forklædt som voksen” (1986) gör Kim Larsen med sitt band, Bellami, låten ”Om lidt”, (”også kendt under navnet ’Om lidt bliver her stille’ og ’Om lidt er vi borte’", för att citera Wikipedia DK). Danskarna har tagit sången till sina hjärtan, så den spelas på begravningar, till vissa prästers irritation. Här hör vi den vackra och tankfulla sången live från Tivoli 1986:

 

Den 30 september 2018 spelade U2 i Köpenhamn och inledde sin ”Is there a time” med en hyllning till Kim Larsen, som avlidit denna dag.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0