Working on a...

Författaren till ”Förvaltningen” (2018), Jonas Hjalmar Blom, presenteras som ”leg. Psykolog och har arbetat på Arbetsförmedlingen”. Boken har undertiteln ”En roman om offentlig sektor” och därmed är ramarna lagda…

 

Blom beskriver ganska detaljerat och ”naturtroget” livet på en avdelning i den offentliga sektorn, men delar är definitivt applicerbart även i andra sektorer av arbetslivet!

 

Vem har inte upplevt ”I entrén fanns tidigare en receptionist som välkomnade Förvaltningens besökare…”. En plastblomma och en skylt ersätter… Praktikanten Niklas möts av detta, för att, efter en stund, bli ”upphämtad” och visad runt på avdelningen. Ett av skrivborden är fyllt med ”Dokument, post it’s och mappar…” som en myndighetsmosaik.

 

Vi får följa möten och mailväxlingar på Förvaltningen och handläggningen av olika ärenden  -  stora som små. Allt från att en kommuninvånare ”fallit ur” systemet till fikarummets diskmaskin och skapandet av en instruktion för att hantera den senare på ett funktionellt och rättvist sätt.

 

Och så har vi ju budgeten… som ska hållas… eller bör hållas… eller kanske snarare, borde hållits… Städerskan ”sitter löst”… ”återuppstår” kanske som entreprenör, eller…?

 

Igenkänningsfaktorn är inte obetydlig när jag läser boken, trots att jag inte jobbat i den offentliga sektorn. Företeelser, personbilder, uttryck och beskrivningar gör, att det rycker i mina ”leendemuskler”. Flera gånger! Kul läsning!

 

Ja, så kan onekligen livet på ett kontor te sig… Och så kan man ju, som t ex Bruce Springsteen, drömma sig vidare. Hm, det blev visst en usel radioövergång till ”Working on a dream”… Låten kom som singel i november 2008, men blev också titeln på Springsteens album 2009. I juni samma år spelade han och E Street Band låten på en konsert i Hyde Park, London, med ett visselsolo av saxofonisten Clarence Clemons och då lät det så här:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0