Familjen...

”Familjen”, skriven av Johanna Bäckström Lerneby, är en mycket allvarlig bok! Den handlar om makt… och maktlöshet… och kom 2020.

 

Författaren har jobbat som kriminalreporter, men tillträdde i början av året som nyhetschef på SvT Sport. I den här boken är det dock ett grävande och granskande av hur en familj i Angered, nordöstra Göteborg, är en maktfaktor i det större formatet. Antar att det inte är den enda likartat organiserade familjen i Sverige…

 

Ovanför titeln på bokens framsida läser jag: ”Vissa säger maffia, själv kallar de sig problemlösare”. För kanske 30-40 år sedan flydde de till Sverige från länder i upplösning. Stater, som inte klarade av att upprätthålla skydd och trygghet och där polis-/rättsväsendet kollapsat. Familjen fick ta över och ”skipa rättvisa” på sitt sätt. Den mentaliteten följde med i flykten och tvivlet till myndigheter likaså. Det är väl egentligen en del av basen i boken och dess händelser.

 

I boken läser jag om författarens funderingar efter att ha samtalat med familjeöverhuvudet, imamen: … jag var uppvuxen med en stark stat som man litade på…  han… med en stark släkt som man litade på.”

 

Där har Sverige, Tyskland m fl länder något att bita i. Det går inte att varje myndighet, som polis, Försäkringskassan, Skatteverket, socialkontor, skolan eller Tullverket, lever ”sina egna liv” utan kontakt över gränserna. Då blir de enkelt lurade och pengar rullar ut…

 

Detta är en, rent ut sagt, deprimerande bok att läsa. Sverige har stora bekymmer med den här sortens organiserade sätt att sno landet, dvs oss, på pengar! Lagstiftningen ligger nog inte bara ”ett steg efter”…

 

Boken var precis lagom lång, där den slutar en bit in på år 2020. Historien slutar givetvis inte där, men jag hade nog inte orkat med mer elände på en gång. Mycket intressant läsning, dock!

 

Inom musiken finns det många exempel på Familjer: Jacksons, Wilson (Beach Boys), Gibb (Bee Gees) och Stone (Sly & Family Stone). Därtill fanns det ”luringar” som Walker Brothers, som inte var bröder, och Ramones. Alla med framgångar och bekymmer längs resan. Jag stannar vid Sister Sledge, som faktiskt var fyra systrar. Deras stora hit kom 1979 med ”We are family”:

 

 

Go’ torsda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0