Flitigt I Sekreterarklubben...

Efter hand som sekretessen släpps, så kan Jan Bergman ge ut sin produktion om svenska Sekreterarklubbens arbete under andra världskriget och strax därefter. Nya boken, märkt som nr 1½ i serien, heter ”Sally och Sekreterarklubben” och kom 2019.

 

Även denna bok om Sekreterarklubben är intressant, mycket intressant t o m! Att återberätta klarar jag inte, så jag nöjer mig med några namn och skeenden ur boken.

Som av en händelse, så försvinner Jane Horney och Raoul Wallenberg på samma dag  -  den 17 januari 1945! Tillfällighet, eller? Vilka roller hade de båda? Underrättelsearbete bakom en fasad av människohjälp? Eller?

 

Varför reste Sverker Åström, senare toppdiplomat och ambassadör, till Moskva strax efter Wallenbergs försvinnande? Utan att söka upplysningar om Wallenberg? Av någon anledning, så finns nästan ingen dokumentation om resan… Åström var f ö medlem i högerradikala Sveriges Nationella Förbund…

 

Horney försvann i Malmö och fördes norrut längs skånska kusten och ut i en båt i norra Öresund. Avrättades och sänktes. Av vem? Vilka låg bakom?

 

Major Helmuth Ternberg var legendarisk vicechef för den svenska militära underrättelsetjänstens fältorganisation, C-byrån. Han fick sin utbildning i Abwehr i Berlin i senare halvan av 30-talet och ”sponsrades” då av Aftonbladets ägare, Torsten Kreuger! Ternbergs mor var född i Lettland, men flyttade med make till Sverige. De umgicks mycket med lettiskan Elisabeth von Knieriem-Palme, vars son Olof kom att bli nära vän med Ternberg. Även Olof kom att jobba i underrättelsetjänsten…

 

Boken innehåller många överraskande kopplingar, som t ex Lundaakademikern Gunnar Jarrings medlemskap i Sveriges Nationella Förbund (riksdagskandidat 1936!). Jarring blev senare diplomat.

 

Karin i Sekreteraklubben skapade sig en stark position, men råkade också ut för bekymmer. Misshandlades svårt efter att ha tillfångatagits redan under oroligheter i Barcelona 1937. Tillbaka i Sverige kom hon att möta den unge Ingmar Bergman. De hade ett kort förhållande, som Karin bröt, varefter han misshandlade och våldtog henne.

 

Detta är mycket spännande och intressant läsning! Med kopplingar in i ”min tid”! Författaren har jobbat i många år med dessa böcker och hunnit intervjua flera av de, nu avlidna, inblandade. Tyvärr tycks mycken dokumentation ha försvunnit, men författaren har letat i arkiv världen runt och gjort fynd. En del är därutöver fortfarande hemligstämplat.

 

Rekommenderar verkligen böckerna om Sekreterarklubben!!!

 

Även idag väljer jag en Lennonhyllning! Yngste sonen, Sean Ono Lennon, gjorde nyligen pappans ”Isolation” på bästa sätt. John gjorde låten på sitt första soloalbum, ”John Lennon/Plastic Ono Band”, som gavs ut 1970. Vackert!

 

 

Go’ torsda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0