Sekreterarklubben jobbar på...

”Sally och terrorbombaren” (2018) är Jan Bergmans tredje del av hans Sekreterarklubben. Den här delen beskrivs som en ”spionthriller i efterkrigstidens Stockholm”.

 

Handlingen kretsar kring den s k Sabbatssabotörens sprängladdningar i centrala Stockholm från oktober till december 1946. Polisen står till en början handfallen utan att hitta spår och säkerhetspolisen letar efter förklaringar/bakgrunder till varför sprängningarna sker. Nazister? Kommunister? Konspiration? Samhällsdestabilisatörer? Eller ”bara” på rent dj-lskap?

 

Frågorna är många  -  svaren få. Dessutom visar det sig att det svenska underrättelsearbetet lider hårt av interna konflikter mellan militär, polis etc.

 

Boken bygger på verkliga händelser, men de flesta personerna är namnändrade av hänsyn till efterlevande. Politiker, poliser m fl framträder dock med sina riktiga namn. Det handlar givetvis om Per-Albin Hansson och hans tänkte efterträdare, Gustav Möller, men även Sten Andersson, Sven Andersson, Torsten Nilsson, Tage Erlander och hans ”coming man”, Olof Palme! Många kända namn!

 

Ja, även del III i serien är intressant. Tänk som det gick till! Bergman har gjort en rejäl djupdykning i arkiv och letat och letat… Och lyckats även med en del intervjuer, även om inte alla av olika skäl var ”pratabla”…  Spännande och förvånande läsning.

 

När jag letade efter ”sekreterarmusik” (vad nu det kan vara), så hittade jag en känslosam hyllning till John Lennon, som ju föddes för 80 år sedan. ”Watching the wheels” spelade John in för drygt 40 år sedan, men här har Lukas Nelson och brodern Micah gjort den. De kallade på farsan också och han tog med sig sin gitarr, Trigger. Förresten, han heter Willie, född 1933! Inte ett öga torrt

 

 

Go’ månda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0