Malmöhemligheter...

”Det hemliga Malmö” är skriven av Lena Breitner och Gunnar Ekberg och gavs ut 2020. Breitner är, förutom journalist, fil kand och fil mag och har forskat om bl a andra världskriget och Stasi. Ekberg har jobbat inom den militära underrättelsetjänsten, men även varit dubbelagent i Mellanöstern och tvingades gömma sig utomlands i samband med IB-avslöjandet.

 

I 38 kapitel beskrivs mer eller mindre hemliga händelser med koppling till Malmö. Mycket avser händelser under andra världskriget, men även Lenins besök i staden och Amalthea finns med. Konduktörerna på tågen till och från DDR hade heldag i Malmö, eftersom det handlade om nattåg och hade då ”andra” arbetsuppgifter…

Att Jane Horney försvann/mördades 1945 tvivlar man inte på, men boken har bara teorier om varför. Det skedde på en liten båt ute i Öresund och kroppen har aldrig återfunnits. Var hon dubbelagent eller ”bara” äventyrare?

 

Och vad hände med den skånske godsherren, här ej namngiven, och hans affärer med militärutrustning vid Sovjetunionens fall. Han levererade varorna och fick betalt till att börja med. Dock fick han ej slutbetalningen, vilket ledde till tvister, som det skrevs om i Ystads Allehanda. Men var det egentligen betalningen eller varorna (smuggling?) som var problemet?

 

Och så har vi ju tågrånet 1907 på Simrishamnsbanan mellan Staffanstorp och Djurslöv  -  Sveriges, så här långt, enda tågrån!

 

Jag gillar bokens upplägg! Varje nytt kapitel börja på ett uppslag, där vänstersidan visar vilka gator/hus, som berörs medan själva texten startar på högersidan. Ofta finns bilder aktuella byggnader.

 

Känns som att författarna är väl pålästa. Det är detaljrika beskrivningar i boken, men också tydliga noteringar om osäkerhet, där så finns. Gör att det känns som att boken är väl underbyggd. Tror dock, att om läsaren är förtrogen med Malmö, så ger det en extra upplevelse, men boken var skapligt läsvärd även för mig!

 

Onekligen nästan lika spännande känns mötet mellan Stockholmsfödde, men Köpenhamnsuppväxte Malmöiten, Mikael Wiehe och Trøndelagaren Åge Aleksandersen. De spelade 2008 i norsk TV låten ”Sång till friheten”, vars svenska text skrevs av Björn Afzelius 1982. Sången komponerades av kubanen Silvio Rodriguez två år tidigare.

 

Vackert gitarrplockande och tjusig stämsång imponerar! Wiehe & Aleksandersen:

 

 

Go’ onsda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

 
What do you want to do ?
New mail

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0