Välkommen till Deutsches Haus...

Om du varit på bilutflykt i Tyskland, så har du kanske letat efter ett övernattningsställe? Och hittat stadens/byns ”Deutsches Haus”? Vi har gjort det! Och med gott resultat!

 

Annette Hess har skrivit boken ”Deutsches Haus”, som med titeln ”Tyska huset” kom på svenska 2020. Detta är författarens första roman. Hon är främst känd som skapare av TV-serien ”Weissensee”, som jag följde med stort intresse! Seriens nya och sista avsnitt har f ö nyss börjat sändas.

 

Boken handlar dock inte om tyska övernattningar! Frankfurt (an der Oder) år 1963 är platsen för Auschwitzrättegångarna och bokens Eva Bruhns får jobb som tolk. Polska vittnen är kallade för att, ofta under stor vånda, berätta och flera lokalt kända tyskar är åtalade.

 

Eva Bruhns bor med föräldrar och 2 syskon i Tyska huset. Det är byns samlingsställe med sin goda mat  -  ett tryggt och bra ställe. Traditionerna följs både i jobb och hem, som t ex julpyntandet, där dock en liten pryl saknas…

 

Storasyster Annegret är barnsjuksköterska och lillebror Stefan går i skolan. Evas tolkjobb ger henne insikter om kriget oss dess fasor, som hon, född runt 1940, inte är bekant med. Och frågorna hopar sig för henne: Vem gjorde vad under kriget? Och på vilken sida var man? Och hur aktiv? Frågorna är många  -  svaren inte fullt så många, men…

 

Ja, detta är en obehagligt spännande bok och bygger på verkliga händelser med bl a ordagranna citat ur rättegången för några av deltagarna.

 

Vad döljer människorna, som levde i andra världskrigets Tyskland? När ”läks såren”? Hur långt efter krigsslutet har man ansvar för det man gjorde under kriget? Och kan straffas för oegentligheterna? Nyss dömdes ju en drygt 90 år gammal man för vad han gjorde som tonåring. Det ska inte gå att ”komma undan”! I grunden inte märkvärdigare än, att man nyligen med DNA-hjälp lyckades fälla en massmördare, som var ”aktiv” på 60-/70-talet.

Mycket läs-/tänkvärd bok! Men vem kan man lita på…

 

”Vem kan man lita på?” skrev Mikael Wiehe till Hoola Bandoolas andra studioalbum 1972. Låten fick ett punkarrangemang när Lena Ph tog sig an den i ”Så ska det låta”-säsong två 2011. Fullt ös!

 

Efter en sådan urladdning kan man behöva lite groove, eller hur? Hittade en alldeles ny coronaanpassad inspelning av Spencer Davis Groups gamla hit från 1966: ”Gimme some loving”! Låten skrevs av Spencer Davis och bröderna Steve och Muff Winwood. Här, 54 år senare, är det Steve Winwood med spelkamrater på olika platser, men det låter tight i alla fall!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0