Landet Bizonien...

Snacka om att ”fastna i en genre”… Jag har läst ännu en bok av Jan Bergman. ”Fotohandlaren i Bizonien” med underrubriken ”En spionberättelse” kom 2018.

 

Den här gången får vi veta mer om vad som händer i Tyskland efter krigsslutet, både i överlevandet och spioneriet. Segrarmakterna hade ju inte kommit överens om hur förlorarlandet skulle hanteras och det gjorde att Storbritannien och USA slog ihop sina ockupationszoner  -  därav Bizonen/Bizonien. Senare tillkom Frankrikes zon, vilket senare ledde till Trizonen och bildandet av Förbundsrepubliken (BRD), men inte förrän maj 1949! Flera år efter krigsslutet!

 

Bergman visar, att det kalla kriget startade ett bra tag innan kriget var slut  -  Sovjetunionen hade att tydligt mål: Utvidga sin intressesfär! De krävde ”sin” del av Tyskland. Sovjets zon blev DDR, som bildades i oktober 1949.

 

Boken tar sikte på en fotohandlare, som hade haft flera butiker i Tyskland med leveranser från världsledande tillverkare i östra del av landet, Zeiss-Ikon i Dresden, Carl Zeiss i Jena och Hugo Meyer Optische Werke i Görlitz, bara för att nämna några.

 

Fotohandlaren försökte efter kriget fortsätta få tag i kvalitetsprodukter från Sovjetzonen, men gränsövergången var inte enkel. Länderna fanns ju inte, men misstänksamheten och spioneriet var mycket var stort och våldet härskade. Tillfångatagandena var många. Summariska rättegångar förekom ofta, men ibland gavs straff ändå…

 

Den nya staten, DDR, var i skriande behov av pengar, och kamerakompetensen var stor, så tillverkningen byggdes upp igen. Produkterna kom ofta att smugglas västerut…

 

Bergmans berättelse visar fortsättningen. Påverkan av Stalins hemska regim, upproret i DDR, Chrusjtjovs uppgång och fall och Ungernkrisen är stor. Östtysk underrättelse följer strikt Sovjetunionens koncept med mycket ”inre övervakning”, dvs koll av egna folket. Boken följer det hela till DDR’s sammanbrott 1990.

 

Ännu en omgång av nya kunskaper för mig! Mycket intressant läsning om vad som hände ”över folks huvuden”. Tänk så mycket vettigt som kunde skapats om energin lagts på något förnuftigare… Väldigt läsvärt!

 

I detta spretiga och krigshärjade Europa avled kompositören Franz Lehar hösten 1948 i Österrike. Han föddes 1870 i staden Komárom i dåvarande Österrike-Ungern, nuvarande Slovakien. Lehars operetter nådde stora framgångar, nämnas kan ”Glada änkan”, ”Greven av Luxemburg”, ”Zigenarkärlek” och ”Leendets land”. Den senare hade urpremiär 1929 och jag var valt melodin ”Du är min hela värld” eller som Jonas Kaufmann sjunger på Wiener Opernball 2017, ”Dein ist mein ganzes Herz”. Kaufmann, född 1969 i München, får betraktas som den just nu ledande tenoren med sin vackra, tonsäkra och lediga röst. Vad tycker du?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0