Om Mormor och Farmor...

Masha Gessen-boken om hennes mormor och farmor, ”Ester & Ruzia”, kom redan 2004, men verkar inte ha kommit på svenska förrän 2018. Gessen, journalist och författare, föddes 1967 i en judisk familj i Moskva, men flyttade till USA 1981 och tillbaka till Moskva 1991 för att 2013 återvända till USA.

 

Jag har tidigare läst/skrivit om hennes bok om Putin, men nu gräver hon längre tillbaka i tiden och startar med sin släkt vid Lenin/Stalins tid och fortsätter via Hitler, Chrusjtjov etc in till Putin. Gessen har kommit fram till, att de som skulle bli hennes mormor och farmor, var bästa vänner redan före tonåren!

 

Judarna hade det fruktansvärt i Tyskland på 30-talet  -  det fanns de som flydde till Sovjet, men även där började det bli sämre. Möjligheten att fly till Israel eller USA fanns, men de senare drog ner antalet visum kraftigt. Arbetsmöjligheterna i Sovjet försvårades, men Ester och Ruzia var duktiga på språk och censuren var omfattande, så deras kunnande behövdes…

 

Men dramatiken kring deras liv och arbete, liksom för deras familjer, växer. Den enas stora kärlek leder till ett enda möte på egen hand, som leder till… Och kärleken försvinner ut i kriget och var hittar gömda/jagade judiska familjer boende, inkomst och mat?

 

Släktingar och vänner försvinner. Några av dem återkommer. Vissa tar sig till Israel, men blir besvikna. Somliga fastnar i Polen. Andra lyckas överleva i Sovjet, på något vis, trots övervakning, misshandel etc.

 

Boken är en historielektion i det lilla formatet i den stora besvärliga världen och jag går inte

in i detalj på vad som händer med Gessens släktingar och liv, men det känns bra att det dokumenterats!

 

Detta är en bok med mycken kärlek, men också fylld av hot, hat och egoism i olika stadier. Intressant och läsvärd!

 

Någon gång 1967 lyckades jag trycka på ”Rec-Play” på rullbandspelaren när Moby Grape hördes i ”Hey Grandma”, en av deras två små listframgångar. Det psykedeliska bandet hade bildats årtet innan i San Fransisco och kom att bli de som öppnade Monterey-festivalen 1967. Ackordväxlingarna i låten är kanske inte så många, men…

 

 

Go’ Valborgshelg!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0