In search of the lost sister...

”Bokcirkeln vid världens ände” är Frida Skybäcks sjunde roman och gavs ut 2019. Boken har lite samma upplägg och layout som hennes bok från året före som handlade om en bokhandel i London. Här är dock handlingen i huvudsak förlagd till Österlen och Ystad och persongalleriet är minst lika stort som förra boken.

 

I den här boken kretsar mycket kring Monas Bed, Breakfast & Books, dit en till USA flyttad kvinna reser i sitt sökande efter sin försvunna syster. Systerns halsband kom en dag i ett kuvert till kvinnan i USA. Systern hade försvunnit spårlöst från ett religiöst boende i Skåne och aldrig återfunnits, men nu hade helt plötsligt hennes halsband postats av någon. Vem? Vilka? Vad hade hänt?

 

Förvecklingarna är många. Trådarna är nästan som ett helt nystan. Infallen är fantasifulla, men det är inte lönt att jag försöker sortera och återberätta. Överlåter åt dig att ta del av denna omfattande berättelse.

 

”Bokcirkeln vid världens ände” är lika vidlyftig som ”Bokhandeln på Riverside Drive” och det finns en till av Skybäck i samma ”förskräckliga” feelgood genre… men den får nog stå kvar i bibliotekshyllan ett tag. Det får ju vara någon hejd på feelgoodandet, eller hur?

 

Engelska Moody Blues bytte några av medlemmarna 1966 och fick ett mjukare och djupare sound. Det märktes inte minst i deras tredje album, ”In search of the lost chord”, där flöjt, mellotron, oboe, sopransaxofon och sitar samsades med den ”vanliga sättningen”. Jag var väldigt förtjust i detta konceptalbum från 1968.

 

”In search of…” hade bl a en ”sökarlåt”, som syftar lite åt journalisten H M Stanley, som var en av flera, som gav sig ut i det inre av Afrika för att försöka finna den försvunne upptäcksresanden Dr. D Livingstone. När Stanley lyckades hitta honom, lär han ha sagt ”Dr. Livingstone, I presume?” och det blev en utmärkt låttitel för Moody Blues 97 år senare:  

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0