Sökandet efter farmor...

”Min okända farmors krig” är underrubriken till norska författaren Nina F Grünewalds bok ”Frida” (2021). Detta är berättelsen om bl a Ninas far, som sällan berättar något om sin mor. Eller om sin far, för den delen.

 

Pappa Berthold kom till Norge 1939 och kom att bli en känd psykiatriker, men visste inte mycket om sina rötter och barndom. Hans mamma Frida föddes i en judisk familj i slovakiska Lelesz 1908 i dubbelmonarkin Österrike-Ungerns sista tid. Familjen var stor. Några emigrerade till USA, men Frida, knappt tonåring, stannade kvar.

 

År 1914 föll skotten i Sarajevo och snart var Första Världskriget igång och Österrike-Ungern söndrades.

 

Efter kriget blev det flera nya länder i Europa, som t ex Tjeckoslovakien, dit Leles, nu utan ”z” i namnet, kom att höra. Borttagandet markerade att orten inte var ungersk längre.

 

På 30-talet förändrades livet i Tjeckoslovakien på nytt. Nazisterna inte bara knackade på dörren, de intog flera länder och judarna skulle utrotas. Till varje pris.

 

Men var tog Frida vägen i allt detta? Utbildade hon sig? Vad hände i tonåren? Och därefter? Nina frågade sin pappa om sin farmor, men han hade inte mycket att berätta. Knappt något. Nina började leta. Stundtals, speciellt när pappa Berthold inte engagerade sig, låg farmor-projektet nere.

 

Det blev dock en ändring. Nina gjorde ett TV-program om sitt okända ursprung och det blev lite av en nystart till att återuppta sökandet.

 

Jag skulle kunna berätta mer ur boken, men överlåter till er att själva stilla nyfikenheten.

 

Detta är en gripande bok! Den gav mig också flera nya insikter i anslutning till både första och andra världskriget om denna del av Europa. Kartan över Österrike-Ungern i bokens första uppslag är en suverän ögonöppnare! Inte visste jag landets omfattning. På sista uppslaget visas språkområdena i Tjeckoslovakien 1930, då landet dessutom var större än när det ”återuppstod” igen 1945. Mycket intressant berättelse!

 

Midge Ure, som tidigare bl a varit medlem i bandet Slik, kom med i Ultravox 1980 och till inspelningen av albumet ”Vienna”. Som den tredje singeln från detta framgångsrika album valdes låten ”Vienna”, skriven av bandets 4 medlemmar. Låten blev genombrottet för Ultravox och nådde en andraplacering i England. Videon till låten följer här:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0