Sverige 1945-...

Antologin ”Sverige under kalla kriget” är en bok från 2021 sammanställd av Anders Frankson. Boken har underrubriken ”Myter och kegender”.

 

Även i den här av Frankson sammanställda boken är det drygt en handfull skribenter, som bidragit med alster. Flera är professorer i t ex historia och en är f d yrkesofficer.

 

De elva kapitlen speglar Sveriges tillit till sin neutralitet, men med en lite egen agenda. Man visar inte öppet all samverkan med väst, framför allt med USA. Nato står vi utanför, dvs vi är inte medlem, samtidigt som det har funnits en sorts samverkan sedan starten 1949. Är vi med i Nato, så menar vi, att vi kommer att mötas av en än hårdare attityd från öst  -  ungefär så lät det från regeringshåll.

 

Även i den här boken pratas det om, framför allt inom militären, ifall Sverige borde skaffa kärnvapen. Ett innehav, som kan leda till användning, för som Anton Tjechov skrev: ”En pistol som visas i första akten brukar användas i den tredje”.

 

Kapitlet om vad spionerna Wennerström och Bergling avslöjade är intressant, liksom avsnittet om ubåtskränkningarna. Vem kränkte vårt territorium? Upprepade gånger! Dessutom körde sovjetiska U-137 vilse (?) i den Blekingska skärgården. Eller det var en spaningstur, som gick fel?

 

Sveriges unika och lite udda stridsvagn S får ett eget kapitel. Vagnen hade egenskaper som få andra, men också svagheter, som t ex att ta sig över ett djupt dike…

 

Beskrivningen över hur norra Sveriges försvar skulle byggas upp efter andra världskriget blev lite för militärt för mig. Jag har inte pejl på alla benämningar på ”maskineriet”, som staber, förband, militärområden, olika truppstorlekar etc. Jag begriper dock att landet byggde upp ett försvar med en, bl a tack vare värnplikten, stor mängd människor engagerade.

 

Jag tyckte, att även den här Frankson-boken var intressant. Något mindre torr än förra, men den var inte den tjockaste bok jag läst… Ubåtarna gjorde det värt besväret!

 

Av bilderna att döma, så var U-137 inte gul, men det hindrar inte att jag ”bjuder på” en. Beatles fick en listetta 1966 med singeln ”Yellow submarine”, som även fanns på deras album ”Revolver”. Brian Jones. Patti Boyd och Marianne Faithfull är några av de som bidrar med bakgrundssång på låten, som 1968 även blev titeln på en tecknad film med Beatles-musik. Bilderna här är hämtade från filmen.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0