Willkommen, bienvenue, welcome...

Författaren och bibliotekarien Elin Boardy har kommit med sin femte roman, ”Nätterna på Winterfeldtplatz” (2020). Boardy fick f ö Tidningen Vi:s prestigefyllda litteraturpris 2014.

 

Den Göteborgska 19-åringen Hedvig beger sig 1928 till Berlin. Hennes pappa är tysk och hemma pratas det både tyska och svenska, så språket är inget bekymmer.

 

Hedvig ska bo i sin fasters gästrum och skaffar sig snart jobb med maskinskrivning på ett företag. Där träffar hon Mina, som blir ingången till ett tight kamratgäng. De ”lever ut” i det ”fria” Berlin, där det mesta tycks vara tillåtet vid den tiden. Mina tankar går onekligen till boken ”Farväl till Berlin” och musikalen ”Cabaret”.

 

Umgänget har lite vidare förhållanden, vilket snart kommer att utsätta dem för den begynnande nazismens hot och våld. Ett citat ur boken: ”Närma dig inte en get framifrån, en häst bakifrån och en idiot från något håll”…

 

Mina är engagerad kommunist och delar ut flygblad, men hamnar i trubbel. SA ger henne stryk och polisen bara stryker förbi… Och i november 1928 håller Hitler tal i Sportpalast inför valet. Han vill vinna mark även i Berlin.

 

Hedvig tröttnar på den ständigt övervakande fastern och tar sitt pick och pack och flyttar till en annan hyresvärdinna. Det funkar alldeles utmärkt, men det blir ”liv” på både fastern och hemma i Göteborg. Hedvig är ju inte myndig.

 

En av Hedvigs kamrater, Felix, jobbar på ett litet tryckeri och möts en morgon av att nazistiska slagord klistrats upp på dörren. Det är en tydlig signal på tråkiga förändringar.

 

Vi är nu en bit in på 1929 och på hösten kraschar börsen i New York och depressionen når även Europa. Tyskland, med sina stora lån i USA, drabbas hårt med stor arbetslöshet och produktionsbortfall. Inflationen i Tyskland växer enormt. Grymma tider följer, för att uttrycka sig kort.

 

Detta är en väldigt lättläst och välskriven bok! Bra berättat om en intressant period i Berlins historia, som kanske inte så ofta beskrivs. Nazismen är på väg att ”ta över”, förstöra och dra ut landet i krig och elände. Läs och begrunda!

 

I ovan nämnda ”Cabaret”, skriven av John Kander och Fred Ebb, har Liza Minelli rollen som nattklubbssångerskan Sally Bowles. Filmen kom 1972 och regisserades av Bob Fosse och blev en stor framgång. Minelli fick Oscar för sin insats, där hon bl a framför ”Mein Herr”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0