Fyrtiotalet fortfarande dagens bakgrund...

Ännu en bok om Sally, eller som han egentligen heter, Salvatore. Den här gången handlar Jan Bergmans bok om tiden i Sverige just efter krigsslutet och har titeln ”Sally och nazistligan” (2018).

 

Andra världskriget tog i Europa slut i maj 1945, men saker och ting återgick inte till något sorts ”normalläge” så på direkten. Tvärtom egentligen. Sovjetunionen hade flyttat sina positioner långt västerut och syntes inte ha för avsikt att retirera. De andra segrarmakterna förmådde inte motarbeta detta, utan accepterade läget  -  dvs där startades det kalla kriget mellan en öst- och en västsfär.

 

Samtidigt försökte många nazister i Tyskland, Sverige etc i olika befattningar och på olika nivåer fly, främst till Sydamerika. De flyende insåg, att de kunde bli bestraffade för illgärningarna de deltagit i. Några av dessa flyktvägar gick via Sverige!

 

Sverige passade samtidigt på att omorganisera underrättelseverksamheten, vilket ledde till en kraftig neddragning och, visade det sig, ett stort kompetenstapp och brist på vetande.

 

Sally hade fått lämna sitt jobb och startat eget i detektivbranschen. Han blev indragen i händelserna kring nazistflykter och jag börjar fatta, att det var en orolig och vacklande tid, 1945-46, även i Sverige. Vad händer efter att samlingsregeringen avgått i juli 1945 och Per Albin Hansson tagit över? Skulle Sovjet och kommunismen ta över? Eller nazister? Hansson avlider hastigt i oktober 1946 och Tage Erlander tar vid, men läget är pressat.

 

Även denna bok av Bergman är spännande och välskriven och har ett bra översiktligt avsnitt i slutet. Mycket lärorikt! Och jag ser fram emot kommande böcker om Sally.

 

Det känns förvisso lite töntigt att titta på en skivetikett och lyssna på musik, men jag ville gärna ha lite 40-talsmusik! Irving Berlin skrev ”I’ve got my love to keep me warm” redan 1937 till filmen ”On the Avenue”. På skivan står det Arne Domnerus’s Favourite Five och de spelade 1949 in låten för det sedermera ledande jazzskivbolaget i Sverige, Metronome. Bolaget startades samma år av trummisen Anders Burman, hans storebror Lars och Börje Ekberg. De kom att ge ut massor av god jazz och signade senare artister som Cornelis, Pugh, Fred Å, Magnell, Björn J:son och många, många fler tongivande musiker.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0