Underhållning på hög nivå...

Nöjesjournalisten Christer Borg kom 2017 med boken ”Alla var där”, berättelsen om alla ”Stjärnorna på Kronprinsen 1961-91”. Det är intressant läsning och en minnesväckare för mig, jag var ju faktiskt där vid ett par tillfällen!

 

Byggmästaren m m Hugo Åberg köpte tomten där Kronprinsens Husarregemente i Malmö fanns. Regementet hade lagts ner och Åberg hade idéer om nytt samhälle på denna plats. Basen i det hela skulle bli ett höghus  -  Kronprinsen. I kvarteret skulle boende, nöjen, apotek och andra affärer finnas samlat. Nöjeslokalen Kronprinsen fanns redan på området, men var i dåligt skick.

 

Nu skulle ett nytt kvarter byggas med bl a 720 lägenheter. I bottenplanet skapades en restaurang- och nöjeslokal, som skulle bli populär för sina artistbesök. Gräddan av svenska underhållare var där, liksom en del av de danska. Succéerna kom slag i slag, även om inte alla lyckades fullt ut. Överst, på 26:e våningen, blev det restaurang Översten, döpt efter överste Gustafsson, dvs Gustav IV Adolf.

 

Intressant läsning var detta onekligen, inte minst att påminnas om vilka, som varit på scenen: Karl Gerhard, Victor Borge, HasseåTage, Lill Lindfors, Povel Ramel, Östen Warnerbring, Jacqueline Boyer (ESC 1960), Eva Rydberg, Siv Malmkvist, Sven-Bertil Taube, After Dark, Swe-Danes, ja listan i slutet av boken är omfattande.

 

Men frågan är om inte artistbesöket den 23 mars 1969 var det största (och dyraste?) i Kronprinsens historia: Judy Garland! Ett par kvällar tidigare hade hennes framträdande i Göteborg fått ställas in. Hälsoproblem.

 

Arne Domnerus hade satt ihop bandet, som skulle kompa henne i Malmö. Det blev en kväll att minnas! Garland gjorde stor succé! Det skulle sedan visa sig vara hennes nästsista konsert. Tre månader senare hittades hon död i sitt hem i London. Överdos av sömnmedel. Hon blev 47 år gammal.

 

Efter hand som åren gick, så förändrades underhållningsvärlden och Kronprinsen hade svårt att ”hitta sin plats”. Ägarskiften och konkurser följde och lokalen blev nästan otidsenlig. En epok var över.

 

Intressant läsning om 30 år av, oftast, bra underhållning i Malmö!

 

Gnistrande artistlista för denna legendariska lokal! Lill Lindfors var formidabel på scenen och Povel Ramels framträdande gav skrattkramper  -  tyvärr kan jag bara tidsplacera till slutet av 70-/början på 80-talet. Maj 1982 var det Janne ”Loffe” Carlsson som underhöll och jag vill minnas, att en av sångtexterna skrivits av min svärfar. Men, som sagt, min ”hårddisk” krackelerar ibland en aning… På nätet hittade jag Jan ”Loffe” Carlsson i sin egen show på SvT 1981. Då lät det så här:

och…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0