Konsten att lyssna... av…

Jo, jag instämmer i det märkliga, att en historiker med efternamnet Fuhrer ger ut boken ”Görings hemliga spioner”… Förnamnet är Armin och boken, med undertiteln ”Nazisternas okända underrättelsetjänst”, kom 2018.

 

Denna, nazisternas största underrättelsetjänst, doldes under namnet ”Riksluftfartsministeriets forskningsmyndighet” (Forschungsamt des Reichsluftfahrtministerium) och få utanför den inre kretsen kände till den.

 

Det var Hitlers ställföreträdare och närmaste man, Hermann Göring, som byggde upp och ledde myndigheten, som var Görings verktyg att bevaka/övervaka de han ville ha koll på, enkelt uttryckt.

 

Bara några få böcker har skrivits om denna spionorganisation och Fuhrer ägnar inledningsvis mycket kraft på att förklara alla fel dessa innehåller. Jag började tröttna på att läsa…

 

… men läste färdigt! Boken är tydlig med, att det mesta av det behövda materialet antingen förstördes eller togs av ryssar och/eller amerikaner i krigsslutet. Hemligstämplar och vetande, men avlidna, personer har gjort, att en hel del i boken är tänkta men underbyggda scenarier.

 

Ministeriet var tidiga med telefonavlyssning, inte bara inom Tyska Riket. Även t ex England avlyssnades, till gagn för den tyska krigstaktiken. Avlyssnargruppen behärskade redan tidigt 32 språk. Dessutom hade man t ex matematiker och andra som kunde knäcka ländernas krypterade sändningar. Man hade t o m en sådan nymodighet som trådbandspelare, så man kunde dokumentera/tolka/översätta noggrannare. Bandspelaren tillverkades av Lorenz Elektronische Apparate Bau AG i Berlin.

 

Det mesta som ”hördes” dokumenterades och rapporterades. Avlyssningarna kom att användas i väldigt olika sammanhang, som t ex i hönsäggsförhandlingar med Danmark i senare halvan av 30-talet. Tyskarna sparade 2 miljoner riksmark, då man kände till motpartens strategi. Även företag, som BMW, avlyssnades.

 

Efter hand blev Hitler allt mindre påverkad/intresserad av rapporterna  -  han visste själv bäst när det var dags att agera… Och miljoner människoliv gick till spillo!

 

Läsvärt med, för mig, nya insikter om Tyskland efter första världskriget och om tredje rikets/nazismens uppgång och fall.

 

”Listen to me” var den sista Hollies-singeln, som Graham Nash medverkade i. Den kom 1968, men nådde aldrig förstaplatsen på Tio-i-Topp. Hollies var väldigt populära i Sverige och avverkade många svenska folkparker i slutet av 60-talet, bl a i Finspång! Under besöket där 1966 skrev Graham Nash låten ”Clown”, som spelades in till deras album ”For certain because…” samma år. Nu till ”Listen to me”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0