Lite grann från ovan...

I vintras inköptes boken… och lästes… men först nu blir det några rader om boken ”Spela för livet” (2020). Göran Holmquist skrev boken och lade till underrubriken ”Peps Persson * en skånsk speleman”  -  en mitt-i-prick-beskrivning!

 

”Speleman” är, i mina ögon, en titel väldigt få förtjänar. Per Åke Tommy Persson kvalar med lätthet in i detta gäng, dit jag räknar Charlie Norman, Benny Andersson och en handfull till.

 

Peps föddes i Klippan dec 1946. Hans far, Anton, född i Skårby nordväst om Ystad, var dragon på regementet i staden. Anton mötte Marta och flyttade norrut i Skåne. Han drev radiohandel och var en påhittig tekniker, men också fiolspelare med egna kompositioner. Farfaden var från Balkåkra och torpare under Marsvinsholms gods.

 

Uppfinnigheten och musikaliteten var något även för Peps, som dessutom var en ordbehandlare av rang. Underfundiga texter blev med tiden både en framgång och broms i karriären. De egna kraven gjorde, att det inte kom ut skivor i parti och minut.

 

Musikintresset var stort, men bluesen med gitarr och munspel blev starten i karriären. De 2 första singlarna kom 1966. Då kallade han sig Linkin’ Louisiana Peps. Skivorna kom f ö på Olga, samma bolag som Hep Stars slog igenom på.

 

Peps första album, ”Blues connection”, kom 1968. Året efter kom ”Sweet Mary Jane”, vars växtlighet på omslaget, tvingade skivbolaget att dra in och byta ut det…

 

År 1975 kom ”Hög standard”, det första reggaebaserade albumet. Bosse Skoglund hade klurat ut hur trummorna skulle låta och succén var stor!

 

Samarbeten följde med bl a Nisse Hellberg och Ronny Åström. Det sista kom i januari 2021 med inmarschlåten till damallsvenska Vittsjö GIK! Låten kan avnjutas på den här länken: https://sverigesradio.se/artikel/7141802   …hoppas jag.

 

Peps avled hemma i Vittsjö för några dagar sedan, drygt 2½ månad efter nära vännen och ”hustrummisen” Bosse Skoglunds frånfälle. Vilket gung det blivit i musikhimlen! Musicera i frid!

 

Läste boken med stort intresse. Mindes den go’a musiken, och hoppades på mer, men så blev det nu tyvärr inte.

 

Och så tar vi ett ”aktuellt” klipp om blues ABC från TV4-nyheterna… januari 1994:

 

40 sekunder ”Hög standard” från Vittsjö  -  kan de’ va’ nå’d? Ja, det gungar ju! Med både Persson och Skoglund!

 

Marta, Peps mor, tyckte att Edvard Perssons musik skulle passa sonen att spela in. Och så blev det. Albumet kom 1982. Femton år senare gjorde Peps ett album, ”Rotblos”, med låtar skrivna av de gamla blueshjältarna. Peps satte svensk text bl a till ”I got my mojo working”, ursprungligen en melodi från 1956 av Preston ”Red” Foster, ej att förväxla med skådespelaren med samma namn. Muddy Waters fick en hit med låten 1957. I Peps version blev det till ”Min trollmoj funkar” och videon därtill är så här:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0