Dynasti á la Kim...

Journalisten Mika Mäkeläinen är Asienkorrespondent på Yle (Yleisradio), Finlands motsvarighet till Sveriges Radio/TV. Han lär vara den ende finländare som ”sett Kim Jong Un livs levande fyra gånger”, för att citera hans bok från 2019: ”Kimlandia * Reportage från Nordkorea”.

 

Boken är, som syns av titeln, skriven i reportageform av och med en nyfiken och frågvis syn på saker och ting. Han reser runt i Nordkoreas gränstrakter, på både Kina- och Sydkoreasidan, men kommer vid några tillfällen även in i Nordkorea  -  ibland på evenemang som ende och välbevakad journalist från Europa!

 

Vi får veta mer om Koreahalvön, som gränsar till Kina och Ryssland. Det var en japansk koloni fram till andra världskriget. Därefter delade segrarländerna USA och Sovjetunionen landet 1948 i Nord- resp Sydkorea, men de nya ländernas ledare ville båda ta över hela halvön…

 

Sommaren 1950 anföll Nordkorea och startade ett krig, som formellt ännu ej avslutats  -  eldupphör gäller! Kim Il Sung var ledaren i Nordkorea då och betraktas idag som ”landets fader”. Kim-dynastin startade och diktaturen fortsatte med sonen, Kim Jong Il och nu, sonsonen Kim Jong Un.   

 

Men boken är i huvudsak inte Nordkoreas historia, utan mer små bitar om förändringar över tid, som t ex en sorts halvofficiell marknadsekonomi. Den nationella ideologin, juche, står för fosterländskhet och självförsörjning. Med det i minne går tankarna bl a till 90-talets stora svältkatastrof, då många dog. Samtidigt som massor av pengar går till vapenframtagning, som kärnvapen  -  en form av ”management by fear”.

 

Några små ”episoder” ur boken:

 

Elen är inte särskilt stabil, ej heller för alla dygnets timmar. Därför är de bästa lägenheterna i höghusen de på de första våningarna. Inte kul att bo på 24:e våningen när hissen inte får ström…

 

DVD-tekniken gjorde, att det kunde smugglas in TV-serier och info från väst, men det löste diktaturen med att stänga av strömmen i husen. Då fastnade skivan i spelaren och det var bara för polisen att gå in i bostäderna och kolla…

 

Nu för tiden är största fienden för Nordkoreas censorer en trebokstavsförkortning. CIA? USA? NSA? Nej, snarare USB! Storleken gör den lättare att smuggla och kan innehålla mer och enkelt kopieras.

 

Bostäderna övervakas, ungefär som DDR’s Stasi, fast än mer styrt och organiserat.

 

För den som straffats, för att t ex talat illa om regimen, kan detta drabba resten av familjen/släkten/barn/barnbarn i ett omfattande system.

 

”Kimlandia” är en skrämmande läsning, men också oerhört intressant. Hur kan ett folk kuvas så till den milda grad i dessa dagar? Stängas in? Låsas in? Samtidigt som Kimdynastin tvingar folket att visa upp sig vid ”firanden” och parader? Frågorna är många  -  svaren få?

 

Mäkeläinens kreativa och drivna sätt att försöka ta reda på allt från prisbilden på mat till boende, gör boken synnerligen läsvard!

 

Författaren och hans val av boktitel fick mig rent musikaliskt att tänka på Finlandia, som kanske är Jean Sibelius’ mest kända verk och blev klart 1899. Senare arrangerades verket även för kör, som i denna spelning med BBC’s symfoniorkester och kör. Finlandia framförs här vid 100-årsfirandet av finsk självständighet, 2017.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0