Från museum till munk...

Som den ”doer” hon är, så har Ewa Wigenheim även skrivit en bok om sig: ”Från ABBA till munkarna i Laos” (2015). Detta påstås vara världens första digitala pop-up-bok, där det finns ”ingång till” bilder och scener på nätet med hänvisning från boken!

 

Framgångsrik PR-konsult i näringslivet, jobben bara ”ramlade in” och hon tog dem till sig och fixade och donade. Och så fick hon idén till ett ABBA-museum! Men Benny Andersson tyckte inte det var en bra idé… till en början… men efter något år vände det hela!

 

Wigenheim och hennes make Ulf tog sig an uppgiften med världens första ABBA-museum med stor glädje och energi. Alla ABBA-medlemmarna var med på tåget och bidrog med massor av material, men allt skulle samordnas med allas vår Görel! Görel Hanser, som var Stikkan Anderssons ”högra hand” och fortfarande är nyckeln i och kring ABBA.

 

För att göra ett hopp i händelserna  -  Wigenheim ”går in i väggen”! Men lyckas komma ut på andra sidan, dock utan ABBA-museet! Det tog tid, men resulterade i en tid som engelsklärare hos en grupp munkar i Laos och blev starten på ett nytt och förändrat liv. Ett kanske lite mer eftertänksamt liv, även om ”doer-generna” inte försvunnit…

 

Detta var en lättläst och kul bok. Jag gillade den inte bara för ABBA-museet, utan även för berättelsen från fattigdomens och kommunismens Laos. En avsaknad av överflöd är väl sin sak, men kampen för mat för dagen är tuffare. Steget från ABBA-samlingarna till munkarnas enkla klädedräkt är gigantisk. Läsvärd bok!

 

I september 1980 började ABBA spela in den spanskinfluerade låten ”Put on your white sombrero” i akt och mening, att den skulle ingå i bandets sjunde album, ”Super trouper”. Så blev det inte och låten kom att bli ”vilande” fram till 1994, då den gavs ut på samlingsboxen, ”Thank you for the music”. Så här låter ”Put on your white sombrero” med ett icke-ABBA-producerat bildcollage:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0