Kalla kriget v2.0...

Det kalla kriget blev väl lite ljummare 1989 när muren föll, men utan att helt försvinna, snarare förändras. Tyskland blev ”helat”, men ”förnyelsen av persongalleriet” i Ryssland, USA (Trump) etc har lett till dagens variant av kalla kriget. Tyvärr har ”Det nya kalla kriget” tillkommit och accelererat. Det är dessutom titeln på journalisten Bertil Lintners bok (2018).

 

Lintner bor i Thailand sedan länge och har varit Svenska Dagbladets Asienkorrespondent i

ett 20-tal år. Bokens undertitel, ”Kampen om Indiska oceanen”, tydliggör platsen för kampen.

 

Det är inte helt enkelt att läsa och skriva om den här boken, men låt mig räkna upp några ”ledord/-meningar”.

 

Kina vill expandera genom att skapa ”Nya Sidenvägen” och ”erbjuder sig” att finansiera hamnar, vägar m fl infrastrukturprojekt på olika platser runt Indiska oceanen, både i Asien och östra Afrika, ja t o m Australien och Nya Zeeland. Men pengarna satsas inte utan att åtföljas av en sedvanlig kravlista på monopol osv…

 

Indien har reagerat och agerat på olika sätt för att inte hamna i ”bakvatten” och bli kringränd av de kinesiska satsningarna.

 

Frankrike, USA och Storbritannien har också agerat, inte minst militärt, genom att bygga militäranläggningar på flera av sina små, t o m mycket små, öar i området.

 

Seychellerna, från 1976 självständiga från Storbritannien, har knappt 100.000 invånare och betraktas i det här sammanhanget som ett stort land! Ögruppen Diego Garcia har ingen inhemsk befolkning, däremot en amerikansk militärbas. Exemplen på militäraktiviteter på öarna i oceanen är många.

 

När jag läser den här boken faller tankarna ganska snart på den nya hamn som skulle byggas med kinesiska medel i Lysekil för ett par år sedan. Projektet stoppades till slut, men liknande arbeten fortsätter i Asien och Afrika. Håller Kina på att köpa och ta över världen? Under tiden ägnar USA sig åt murbyggande och Ryssland säljer gas till centraleuropa…

 

Tankarna snurrar efter att ha läst den här synnerligen upplysande boken, som rekommenderas å det varmaste!

 

Alla dessa inblandade parter borde snabbt ta till sig Coldplay och deras, ”Talk”, för att få lite balans i skeendet. Låten kom på bandets tredje album ”X&Y” (2005) och är faktiskt uppbyggd kring ”Computer love”, en singeletta 1981 av och med Kraftwerk! Snacka om lyckat återbruk!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0