Ål you need is...

”Ålevangeliet” är Patrik Svenssons debutbok och har som underrubrik ”Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”. Den kom 2019 och blev både hyllad och prisad. Nu har jag blivit färdig att ta mig an den.

 

Det är med bävan jag öppnar boken och börjar läsa… Och faller fullständigt redan efter första kapitlet: ”Ålen”! Insikten om livet som ål fångar och jag vill veta mer! Och fortsätter att läsa… och fängslas!

 

Aristoteles, liksom Sigmund Freud, har studerat och skrivit om ålen. Danske Johannes Schmidt gav sig ut på havet för att försöka få mer kunskap om ålens liv från ”pillövsträdet”, via glasål till den ”slutliga” resan tillbaka till Sargassohavet.

 

Ålakusten, dvs sträckan mellan Stenshuvud och Åhus i Hanöbukten, beskrivs liksom ålafiskarna där och allt väver Svensson samman med sitt eget liv. Fiskerätten styrs sedan gammalt av åladrätten (av ordet dra) och har anor sedan början av 1500-talet, då Skåne var danskt. Ålafiskarna är, precis som ålen, i klart minskande antal.

 

Författaren skriver om hur han, tillsammans med sin pappa, försöker fiska ål i den närbelägna ån. Att göra detta med sin pappa blev barndomshöjdpunkter.

 

Marinbiolog Rachel Carson skrev också om ålen. Hennes bok, ”Tyst vår” (1962), är en svidande uppgörelse om vad människan håller på att göra med planeten. Miljögifter, som t ex DDT, hotar djurlivet. Ber att få citera henne: ”Fiskar, amfibier och reptiler, varmblodiga fåglar och däggdjur  -  alla äger vi i våra blodkärl en saltlösning, där ämnena natrium, kalium och kalcium finns lösta i nästan samma proportioner som i havsvattnet”. Detta om vårt havsursprung. Carson avled 1964.

 

Tänk så lite jag visste om ålen. Och tänk så bra Patrik Svensson berättade och förklarade. Intressant att trots allt han lyckats ta reda på, så är gåtan om ålen fortfarande inte helt löst. Ingen har sett ålens tillkomst, ej heller dess naturliga död efter fortplantningen. Många frågor är obesvarade, men Oj vad bra boken var!

 

Minnet kanske luras, men visst har någon sjungit in ”Ål av mej”? Men så dök bilder på BadortsBandet upp. Live i Åhus 2013 klämde de med stor spelglädje i med ”Ål med mej”:

 

I musikalfilmen ”Meet Danny Wilson” från 1952 har Frank Sinatra rollen som Danny Wilson. Filmen regisserades av Joseph Pevney och Raymond Burr, sedermera i Ironside och Perry Mason, agerar också i en av rollerna. Sinatra sjunger, inför en lycklig publik, bl a en kort stump av ”All of me”:

 

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0