Snacka om uppfinning...
Baltzar von Platen, ja, det var ju han som ”ordnade med” Göta Kanal-bygget, som påbörjades 1810. Men så har vi Baltzar von Platen, som tillsammans med Carl Munters, gjorde sitt examensarbete på KTH 1922. De hade uppfunnit ”kylskåpet utan rörliga delar, absorptionskylskåpet”, som verkligen revolutionerade i köken!
Allt detta finns beskrivet i Ystads Fornminnesförenings ”Ystadiana 2022”. Boken är skriven av Bo Willén och har titeln ”Baltzar von Platen * Uppfinnaren som förenklade vår vardag”. Och förenklar fortfarande, skulle jag vilja tillägga!
Först får vi veta lite om släkten von Platen, som härstammar från Rügen. Äldste belagda stamfadern finns omskriven redan år 1255, men för ”våra” von Platen är ”noden” Wilken von Platen, innehavare av godset Granskevitz och lantfogde ca 1520. Hans första son Jürgen blev grenen varifrån uppfinnaren stammar, medan kanalbyggaren tillhör grenen från Wilkens tredje son, Heinrich.
Uppfinnaren Baltzar von Platen hade många strängar på sin lyra och idéerna bara strömmade. Ofta svek dock tålamodet. Nåddes inte önskat resultat tillräckligt snabbt, så var han redan igång med nästa projekt. Och nästa…
Han föddes i Malmö 1898, men 1912 flyttade familjen till ett nybyggt hus i östra Ystad, f ö det hus som bebos av bokens författare! Baltzars pappa, Philip, var Ystads förste kronofogde, därav flytten.
Jag ska inte fördjupa mig i alla Baltzars uppfinningar, men kan nämna perpetum mobile, elmotor för bil (vilket fick PG Gyllenhammar att göra flera besök i Ystad), blandaren för varmt och kallt vatten, termostaten, den droppfria kranen och konstgjorda diamanter på superhemliga Carbox (där Baltzars inblandning kom att avslöjas i lokalavisan av min sedermera svärfar).
Vilken idéspruta Baltzar von Platen var! Massor av patent världen över, men han hade nog behövt en ”agent”, som kunde ta hand om alla avtalsförhandlingarna. Den delen av uppfinningarna var inte Baltzars ”grej”.
Bortsett från släktförklaringen är detta en lättläst och intressant bok. Tänk att det gått 100 år sedan kylskåpet uppfanns och det duger/används fortfarande!
Hemlighetsmakeriet på den inhängnade fabriken Carbox i Ystad var stort. Högtryckspressade konstgjorda diamanter var en produkt med stor potential, som till varje pris skulle döljas fram till att processen var klar. Intresset för pressen och dess konstruktion, gjorde att personal handplockades.
I min musikfantasi tänker jag så i ”diamantfåran” och fastnar plötsligt för ett kanadensiskt band: The Diamonds! Fantasifullt, eller hur? De fick sin stora hit redan 1957 med låten ”Little darlin’” Den skrevs av Maurice Williams till sitt band, Gladiolas, men det blev The Diamonds inspelning som sålde. Hittade denna odaterade, men gissningsvis från 90-talet, live sjungna ”Little darlin’”:
Go’ freda’!!!
Haj å Goodbaj!