Jakten på Viggenpiloten...

Thriller är en utmärkt beskrivning av skåningen Mats Svenssons debutroman ”Den trettonde bomben”, som kom 2020. Svensson är f ö civilingenjör.

 

Boken utspelar sig både i nutid och 1972. Handlingen visar på, att Sveriges första kärnkraftverk (Ågesta, söder om Stockholm), även kunde användas för att framställa material till kärnvapen…

 

Detta var inget som man ville prata för mycket om  -  hemlighetsmakeriet var stort och dessutom, kunde detta innefatta interna kommunikationstveksamheter mellan militären och politikerna…

 

Experimentreaktorn var i drift 1954-70, men under tiden omvandlades verket till Sveriges första kommersiella kärnkraftverk med både el- och fjärrvärmeproduktion fram till 1974. Avvecklingen pågår fortfarande. Men vad hände egentligen i början på 70-talet?

 

I Svenssons roman tillverkas kärnvapen, tvärtemot vad politikerna pratat om. En kvartett och förlaga av Viggenplan utrustas för att kunna bära kärnspetsar och vid en flygtest störtar ett av planen. Piloten överlever, men vad hände med lasten…? Och vad vet piloten…?

 

I nutid börjar en grupp extrema kristna aktivister, Jehovas Krigare, att leta efter den hemliga, men försvunna bomben…

 

Och i Kaliningrad får några spetsmilitärer i uppdrag att försöka förgöra de kvarvarande kärnvapenförsedda svenska bomberna. Det sovjetiska spionaget har tolkat sina insamlade uppgifter som att Sverige är i läge att använda vapnen mot Sovjetunionen.

 

Kaliningrad, Lund, Åkarp och Östersund är några av platserna, som passeras i den här boken. I rasande tempo, dessutom. Riktigt spännande! Läsvärd!

 

Den här gången når min musikfantasi inte längre än till Bröderna Lindqvist och deras version av snoan ”Wiggen”, som skrevs av Rubert Wigg. Låten kom efter hand att bli brödernas signaturmelodi. Tyvärr hittar jag inga rörliga bilder på när de framför låten i t ex ”Nygammalt”, så det får bli med omslaget till albumet från 1970 där låten ingår:

 

Som ”bonus” kan jag lägga till Sven-Ingvars version från 1992 i ”Solsta’ Café” (SvT):

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0