Tim Bergling aka Avicii...

Måns Mosesson gavs tillstånd att ta del av allt material, som mail, facebook, instagram, kontrakt etc, för att kunna skriva boken om ”Tim * Biografin om Avicii” (2021). Föräldrarna, skådespelaren Anki Lidén och företagaren Klas Bergling, bidrog generöst, liksom flera andra, med att bli intervjuade av författaren.

 

Tim Bergling, känd som Avicii, förnyade musiken, och det klarar Mosesson av att berätta om på ett insatt och, såvitt jag begriper, väl begripligt sätt. EDM (Electronic Dance Music) blev aldrig detsamma efter Aviciis framfart.

 

Barn- och ungdomsåren innehöll mycket musik – stort intresse i familjen. Redan som 16-åring lade Tim ut diverse remixad musik på internet. Detta ledde till skivkontrakt, men även till jobb som DJ.

 

Han började remixa och DJ:a inte bara i Stockholmsområdet, utan ryktet nådde ut i landet. Och ut i Europa… Amerika… Asien etc. Det fanns hur mycket jobb som helst. Tim blev Avicii! Avici ”minus ett i” är f ö lägsta nivån i Naraka, buddhismens helvete…

 

År 2013 kom debutalbumet ”True”, som blev en jätteframgång över världen. Flera hits plockades från skivan och många redan etablerade artister ville jobba med honom, allt från Chris Martin/Coldplay till Madonna.

 

Avicii jobbade kopiöst mycket med DJ-spelningar över hela världen. Flera shower i veckan, ibland t o m flera per kväll. Ungefär som kända band gjorde i Sverige på somrarna på 60-talet med flera folkparksgig per kväll. Skillnaden var, att då varade kanske en spelning 30-45 min, medan Aviciis var betydligt längre.

 

Detta slet hårt, med flera sjukhusvistelser som följd. Bekymmer med bl a bukspottskörteln, men även psykiska problem. Prestationsångesten tyngde och livespelningarna blev en belastning. Alkohol och andra droger gjorde inte det hela bättre.

 

Han ville ägna sig åt att skapa och producera musik, så redan 2016 avslutade han, knappt 27 år gammal, turnerandet. Sista Sverige-spelningen gjordes den 5 augusti 2016 på Tallriken, Pildammsparken i Malmö  -  jag vet en som var där!

 

Mer än så skriver jag inte om boken. I stället blir det lite ”namedropping”

på personer som betytt mycket för Tim: Familjen givetvis inkl Anton Körberg, pappans Beatles-skivor, Tijs Verwest/Tiësto, ABBA, Denniz Pop, Max Martin, Swedish House Mafia, Arash Pournouri, Per Sundin…

 

Alla vet väl, att allt slutade tragiskt på ett gods nära Muskat, Oman, där han i april 2018 hittades avliden, 28½ är gammal.

 

Det är inte alla författare som klarar av att locka till läsning när de skriver om avlidna personer, men Mosesson lyckas. Mycket läsvärt om ett svenskt musikaliskt stornamn, en världskändis. Jag tycker författaren lyckas beskriva Tim, familjen och Tims liv och karriär på ett ärligt och begripligt sätt, utan att falla in i en sockersöt hyllning. Uppskattat! Lockade dessutom till att jag tog fram ”True”-albumet…

 

”A sky full of stars” blev en stor hit för Coldplay 2014. Låten skrevs av bandet tillsammans med Tim Bergling och finns på albumet ”Ghost stories”:

 

Den 28 augusti 2016 avslutade Avicii sitt turnerande med att återvända till Ibiza med sin häftiga och välinarbetade show. Här gör han sin ”Levels”, som ursprungligen släpptes hösten 2011, men ”följde med” på spelningarna genom åren. Fullt ös, eller hur?

 

 

Go’ fortsättning på 2022!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0