Tom, men med innehåll...

Journalisten Tom Alandh skrev från 1994-2010 krönikor i Göteborgs-Posten. Några av dessa, tillsammans med en del radiotankar (SR P1 2007-09), samlades år 2010 i boken ”Några tankar i tiden”.

 

Den mästerlige dokumentärfilmaren Alandh träder fram i ett av bokens kapitel med en välskriven betraktelse om Monica Z:s bortgång. Kvällspressen (läs Expressen) betedde sig sanslöst illa. Runt 2 timmar efter brandkåren larmats ringde en av journalisterna till Monicas barnbarn och berättade, att en död kvinna hittats i en brunnen lägenhet med hans mormors adress… Då han inte kunde säga något om det hela, ringde tidningen till hans mor i stället…

 

Martina med Downs syndrom har Alandh berättat om i flera dokumentärer. Hon förekommer här i boken också i ett par tankeväckande krönikor.

 

Tyvärr tenderar flera av bokens kapitel att övergå i repeterande gnällighet. Kanske inte så lätt, när de trots allt är skrivna i aktuellare sammanhang under en längre period och inte, som här, samlade i ett enda. Bokens titel borde kanske varit ”Några tankar i dåtiden”…

 

Kapitlet ”Kvitton och gummisnoddar” förflyttade mig till 60-70-tal, då även jag satt och räknade ihop Konsum- och OK-kvitton, för att lämna in och få återbäringen. Här är det Alandhs fosterföräldrar som summerar och lägger gummiband om kvittona.

 

Flera kapitel handlar om maktmissbruk, vilket får mig att bl a tänka på ”Självklara frågor utan svar”. Där skriver han, efter ett besök på Västbanken: ”Hur kan ett land som kallar sig demokratiskt stjäla mark och spränga hus och bestraffa människor kollektivt?” Och ”Varför kallas folkfördrivning i forna Jugoslavien etnisk rensning men inte på palestinskt territorium?”

 

Alandh är väl mest känd för sina TV-dokumentärer, bl a om Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk och Nacka Skoglund. Det är ingen tvekan om var han gjort störst intryck och det är inte med den här boken… Just mitt exemplar vinner dock på dedikationen och autografen!!! 

 

Nicky Chinn och Mike Chapman skrev många lättrallade hits på 70-talet, bl a till Smokie, Sweet, Mud och New World. Ibland spelades låtarna in av flera av band, som med ”Tom Tom turnaround”. Sweet gjorde den, men New World blev etta på Tio i Topp hösten-71 med låten. Denna australiska kvartett spelade även in ”Rose Garden” (hit med Lynn Anderson) och ”Living next door to Alice” (hit med Sweet). Så här lät New World på scenen i ”Tom Tom turnaround”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0