Bruce och Barack om livet...

Det startade med en podd… sedan blev det en bok… en stor bok med bilder, sångtexter och tal, förutom poddens prat. Barack Obama och Bruce Springsteen samtalar i ”Renegades * Born in the USA” (2021).

 

De pratar om drömmarna, myterna och musiken på ett fängslande sätt. De är inte jämngamla, Bruce född 1949 och Barack 1961, men livets erfarenheter delar de ändå. Dessutom har båda en liten del europeiskt (England-Irland-Italien) ursprung.

 

Intressant läsa om deras papparoller. De har ju hela tiden varit på resande och skapande fot i politiken och musiken och kanske inte alltid varit så närvarande för sina barn.

 

Drömmen om ett jämställt, öppet och demokratiskt USA är och har varit den stora drivkraften för dem i deras gärning. Baracks arbete ledde ända fram till presidentposten och Bruce har nått stora framgångar med sina sånger.

 

Det har inte varit en enkel och rak väg framåt. Rasismen drabbade dem båda, även för Bruce. I hans tidiga band var hälften av musikerna färgade, vilket försvårade turnerandet  -  alla blev inte insläppta på hotell och matställen! Clarence Clemons, saxofonist i bandet i nästan 40 år, blev en nära vän och tillsammans försökte de bekämpa rasismen.

 

Barack och Bruce hade lite olika grundförutsättningar. Bruce kom från fattiga förhållanden. Baracks familj hade det lite bättre ställt, men föräldrarnas tidiga skilsmässa gjorde att Barack fick lämna Hawaii. Han flyttade med mamman och hennes nye partner till Indonesien och pappan återvände till Kenya. Som 10 åring flyttade Barack till sina morföräldrar på Hawaii.

 

Vad kan en f d president och en världsberömd musiker ha att berätta om, tro? Jo, faktiskt en hel del gemensamma förhoppningar och en drivkraft att sträva mot sina respektive mål. Snarlika mål, dessutom!

 

Läsvärd bok, som lyckas balansera präktigheten och framgången precis på rätt sida utan att trötta ut läsaren. Och jag tror inte man måste läsa de oöversatta sångtexterna och talen, men de kan ju vara en utmaning…

 

Duetter med Bruce och Barack är svårfunna, så jag väljer några kloka ord från Alex Atkins och J.B. Lenoir i stället  -  ”Talk to your daughter”. Barack har ju två döttrar och Bruce en, samt två söner, så ”rådgivande” samtal med barnen har de säkert haft.

 

I anslutning till sin 70-årsdag 2003 bjöd John Mayall in några av sina gamla bandmedlemmar för en konsert i Liverpool, där överskottet gick till UNICEF. Eric Clapton, Mick Taylor, Chris Barber m fl anslöt. ”Talk to your daughter”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0