Albert Einstein I Göteborg...

Hösten 1922 delgavs Albert Einstein Nobelpriset i fysik för år 1921. Han fick det inte för sin relativitetsteori utan för sina framsteg med den fotoelektriska effekten. Vid utdelningen i december kunde han inte närvara, så pris och diplom fick han ta emot i Berlin 1923. Prissumman kunde dock inte utbetalas förrän Einstein hållit Nobelföreläsning.

 

Ja, detta är en viktig ingrediens i boken från 2018 ”Den stora utställningen” av Marie Hermanson. Vid Göteborgs stora jubileumsutställning 1923 var det tänkt, att Einstein skulle komma för att hålla sin föreläsning. Den 9 juli var dagen det skulle ske, men något hände som gjorde att det blev först 2 dagar senare.

 

Den delen av boken är inte fiktion utan vävs in i en påhittad historia om bl a Otto och Ellen, som båda jobbar på och med utställningen. Vi får följa deras liv och arbete, liksom flera andra personer i deras omgivning. Berättelsen rör sig främst i år 1923, men inledningen är att Otto år 2002 sitter och minns. Han berättar för förvånade lyssnare om vad han fick uppleva 1923, då han, som nybliven tonåring, helt plötsligt fick ett arbete på Den stora jubileumsutställningen.

 

Därtill kommer så allt det som, enl författaren, parallellt händer för Albert Einstein. Hans relativitetsteori stör den ”etablerade” forskningen och han både älskas och hatas i framför allt Tyskland. Dessutom är han jude och nazismen har börjat växa. Han träffar många kända vetenskapsmän, som t ex Niels Bohr, och reser mycket, inte minst för att inte känner sig trygg i sitt hem i Berlin.

 

Detta var en lite överraskande runda på en utställning, som hölls från maj till oktober 1923 för att fira Göteborgs 300-årsjubileum. Jubileumsåret var egentligen 1921, men utställningen försenades i 2 år.

 

Jag gillade boken, även om jag stundtals hade småbekymmer med att hålla reda på alla namnen.

 

Göteborg grundades år 1621, så det kunde varit en jubileumsutställning även nu i dessa tider. Så blev det inte och någon Nobelprisföreläsning blev det heller inte, men lite utställningsmusik kan jag väl bjuda på… Har tidigare haft musik av Modest Mussorgsky här, men nu väljer jag ett framförande av Simon Bolivar Symphony Orchestra från Venezuela. Från början en ”ungdomsorkester” bildad 1978, men nu har snittåldern stigit… Här framför orkestern ett avsnitt ur ”Tavlor på en utställning” på Salzburgfestivalen 2008:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0