Arbetet, tidningen som försvann...

Tidningens siste chefredaktör, Bo Bernhardsson, kom 2021 med boken ”Historien om Arbetet”. Givetvis finns det en underrubrik: ”och den sista striden”.

 

För det är just det som författaren koncentrerat sig kring. Historien om hur tidningen grundades finns med på ett litet hörn. År 1885 grundade August Palm tidningen Social-Demokraten i Stockholm, men det var Axel Danielssons skapelse. Han var en skicklig skribent och polemiker och viktig för arbetarrörelsen. När Hjalmar Branting så utsågs till chefredaktör blev Danielsson så besviken, att han lämnade huvudstaden och tog båten till Malmö.

 

Danielsson startade i Malmö år 1887 tidningen Arbetet, som efter hand kom att bli ”huvudorganet” för socialdemokratin. Så förblev det ända fram till sista utgåvan 30 sept 2000. Medialandskapet hade genom de mer än 100 åren förändrats och intresset från centralt partihåll hade svalnat.

 

Där gick jag händelserna i förväg, men det är svårt att skriva om alla minnesbilderna från personerna inblandade i tidningens sista skakiga årtionden. Det är en omsorgsfull beskrivning av intervjuer, möten, protokoll osv. Onekligen ambitiöst sammanställt, men det blir till sist också tradig läsning.

 

Jag väljer i stället att här berätta om vad som lever kvar även efter Arbetets slut. ”Diamantbollen” (start 1990) till bästa damfotbollsspelare skapades av Arbetet, liksom ”Skånecupen” (start 1964) för ungdomar. Cupen var Eric Perssons och Lennart Strandbergs idé  -  MFF + Arbetet!

 

Malmö Lucia, liksom ”Bokens Dag”, startades 1940 och det senare lever vidare. ”Önskekonserten” på dåvarande Malmö Stadsteater var legendariske Tony Kaplans idé.

Andra kända redaktörer på Arbetet var Frans Nilsson, Henrik Menander (skrev ”Arbetets söner”), Allan Vougt, Lars Engqvist, Gösta Netzén och Anders Ferm.

 

Intressant bok? Nja, det politiska spelet om t ex presstödet är läsvärt, men alla dessa möten etc… Men vill man coola ner efter en kul vecka, så…

 

Bjuder på en riktigt dålig ”P3-övergång” och spelar Lee Dorsey och hans stora ”arbetande” hit från 1966: ”Working in a coal mine”. Låten skrevs av Allen Toussaint. Här följer låten inkl rörliga bilder.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0