Liva(e)t I en turnébuss...

Ännu en Premium-bok har jag läst. Anders Tengner, journalist/fotograf/musiker, kom 2021 med ”Turnéliv”. Underrubriken förtydligar: ”Historierna som stannade i turnébussen. Tills nu.”

 

På 60-talet och in på 70-/80-talet reste framför allt de svenska banden runt i Sverige och gjorde sina framträdanden. Ofta korta spelningar på en halv till en hel timme. Och ofta var det en kväll med dubbla eller t o m 3 föreställningar, fast inte på samma ställe. De skulle förflytta sig till flera spelorter samma afton.

 

Dansbanden hade i alla fall förmånen att få spela på samma ställe hela kvällen, men å andra sidan varade jobbet kanske 4-6 timmar. Några av dessa band kommer också till tals i boken, men huvudvikten ligger på ”popbanden” och dess efterföljare.

 

Hur färdades man? Hur fick musikerna och instrumenten plats vid transporten? Var turnéplanerna gjorda efter kartan? Eller man for härs och tvärs genom landet? Körde man direkt hem efter gigen? Eller avståndet krävde övernattning? I Turnébussen? Eller hotell?

 

Flickornas önskan om att få möta idolerna, som gärna ”mötte” flickorna… Festande och allmänt störande? Svineri t o m? Utkastade TV-apparater? Ja, det hände.

 

Usel kost på många ställen, eftersom det blev sena nätter. Få öppna matställen ”kompenserades” med drycker av starkare sorten. Andra droger förekom, men, enligt författaren, sparsamt.

 

Men bäste Anders Tengner  -  Lasse Strömstedt är INTE pappa till Niklas Strömstedt (sidan 117)!!! Pappa är publicisten Bo!!!

 

Det är inte så, att boken tonar ner en av grunderna till att det bildades band… Visst var spelandet viktigt, men att få fans var också en drivkraft. Flickorna i fansgruppen var lite av ”grädden-på-moset” i hela den här cirkusen.

 

Boken är välgjord med många intervjuer, men berättelserna tenderar att upprepas. Skönt att biblioteket hade boken, så jag kunde lämna tillbaka den…

 

Hep Stars var onekligen ett av de mest populära svenska banden på 60-talet. Så här kunde det se ut när de 1965 spelade ”Cadillac”, deras 5:e singel. Ska dock tilläggas, att deras turnéfordon inte var en Cadillac. Omslaget till singeln visar deras GMC!

 

Ola & Janglers var också i topp vid den tiden. År 1965 gav de ut en EP med låten ”Thinkin’ of you” skriven av Claes af Geijerstam. Den dök året efter upp i en scen i filmen ”Pang i bygget” regisserad av Ragnar Frisk.

 

 

Go’ tossda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0