Tålamod är en diplomats bästa vän...

Vice generalsekreterare i FN, kabinettsekreterare vid UD, ordförande i FN’s generalförsamling, utrikesminister, ordförande i SIPRI, medlare vid olika konflikter i världen… Ja, arbetsområdena har varit skiftande genom åren för Jan Eliasson, men ”diplomati” är den röda tråden!

 

I sin nyss utkomna bok, ”Ord och handling” med underrubriken ”Ett liv i diplomatins tjänst”, berättar han om sitt liv och sina vedermödor för att dämpa/lösa konflikter i all världens hörn.

 

Som läsare blir jag matt av alla arbetsuppgifterna han radar upp och undrar: Har han hunnit med något ”eget liv”? På något sätt verkar han ha klarat av det. Fyller i sept 82 år och är sedan länge gift med Kerstin, vars pappa f ö utvecklade den första dränkbara länspumpen (Engelsson och Flygt).

 

Eliassons möten med all världens statsmän, ledare, ministrar, diktatorer etc är väldigt intressant läsning. Jag förvånas/imponeras över med vilken energi han försöker få dessa personer att samtala och dämpa aggressionerna. Hur hittar han energin? Jo, kanske till en del av, att han lyckas med många av uppdragen.

 

Hans kritik är tydlig i och besvikelsen stor över att dåvarande generalsekreteraren i FN Dag Hammarskjölds död 1961 aldrig blev utredd. Även det olösta mordet på Olof Palme tas upp i boken, liksom krigsmaterielinspektör Algernons plötsliga död.

 

Dag Hammarskjöld skrev om ”respekt för ordet” och det blev en viktig pusselbit för Eliasson i sina konfliktlösande medlingar. Han skriver om fyra avgörande faktorer för framgång i förhandlingar:

”…Ordet eller orden som används

…Tidpunkten för utspel och förslag

…Kulturförståelse

…Personliga relationer och personlighet

 

Självklart krävs också djup kunskap om ämnet…”

Kan det sägas bättre? Och konflikterna tycks ju inte avta… varken i antal eller omfattningar… Eliasson hann få med Rysslands Ukrainainvasion innan bokens utgivning. En riktigt svårlöst nöt.

 

Ja, det är massor av kända politikers namn, både ut- och inrikes, i boken och Jan Eliasson har innehaft många olika befattningar. Visst blir det en del uppräkningar, men jag kan inte se hur författaren skulle kunna berätta om sitt liv utan att förklara sin roll i de olika skeendena.

 

Jag är djupt imponerad över Eliassons förhandlingstålamod och idérikedom för att uppnå resultat, men också över vilket enastående nätverk han byggt upp. Givetvis även det en viktig del för framgång. Kan bara rekommendera denna bok! Väldigt läsvärd världshistoria för tiden efter andra världskriget.

 

I många fall har Eliassons medlingsarbete, tack och lov, varit motpol till låttiteln ”For what it’s worth”. Låten skrevs 1966 av Stephen Stills, som liksom Neil Young, var medlem i Buffalo Springfield. En låt svår att inte beröras av! Se och hör Buffalo Springfield:

 

Tålamod, dvs ”Patience”, är titeln på en låt från Guns N’ Roses andra studioalbum ”G N’ L lies” (1988). Den blev dessutom en framgångsrik singel för bandet året därpå. På Wikipedia läser jag, att ”The song is considered a classic hair metal ballad”.  

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0