Drömmar om böcker...

”Drömbokhandeln” är skriven av förre journalisten/litteraturkritikern Laurence Cossé och gavs ut 2009. Tre år senare kom den på svenska.

 

Kul att en litteraturkritiker skriver en bok om en drömbokhandel, men vad ska finnas i butiken? Vem ska bestämma vilka böcker, som platsar på hyllorna i den boklådan? Det urvalet kan ju även bli en politisk fråga, även i Sverige…

 

Ivan har hunnit med flera olika sysselsättningar i sitt liv, men nu öppnar han en butik tillsammans med den tillbakadragna förmögna italienskan Francesca. Deras dröm är, att ”på Au Bon Roman säljer vi bra romaner, inget annat”. För urvalet skapas en hemlig kommitté av litteraturkännare. Kommittén känner inte till vilka som ingår och får lämna in listor på vad de anser vara bra romaner, helst av franska författare. Listan sammanställs av en advokatfirma och överlämnas till Francesca och Ivan.

 

Lokal anskaffas i Paris och snart börjar inköpen av totallistans översta par tusen böcker. Det blir både nytt och begagnat på hyllorna i den rymliga butiken med plats även för lässoffor. Välkomnande och inbjudande ska det vara, men utan de dagsaktuella storsäljarna, som kanske inte alltid, enl gruppen, uppfyller kvalitetskraven.

 

Bokhandeln öppnar. Stor succé. God försäljning. Media uppmärksammar. Men så dyker det upp hot. Vem hotar? Konkurrenter? Förlag? Eller?

 

Och värre blir det. En av kommittémedlemmarna råkar ut för ett allvarligt hot… och snart drabbas fler…

 

Vad är kvalitativ litteratur? Och vem bestämmer? Kritikerna ”vet bäst”? Eller det är viktigare att vara PK (= politiskt korrekt)? Kultureliten vet bäst? Marknaden/försäljningen avgör? Och, som sagt, man kan lägga en politisk vinkel på det hela också  -  gjordes bl a i Tyskland på 30-/40-talet…

 

”Drömbokhandeln” är en intressant och tänkvärd bok, men kräver en del tålamod att läsa. Författarna och böckerna, som nämns i boken är väldigt många och, måste jag erkänna, det är långt, långt ifrån alla som är bekanta för mig. Det finns en finstilt förteckning i slutet av boken…

 

Jag fick anstränga och koncentrera mig för att komma igenom boken, men det var det värt.

 

”Dröm är dröm och saga saga” sjunger Agnetha Fältskog på en Cupol-skiva 1971, men jag går längre tillbaka än så! År 1958 nådde The Monotones en femteplats på Billboardlistan med sin ”boklåt” ”The book of love”. Det blev faktiskt den amerikanska doo-wop-gruppens enda hit, här presenterad i TV:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0