Natt i diktaturen...

Venezuela är på väg att falla samman i denna roman av Karina Sainz Borgo. Titeln är ”Natt i Caracas” och kom 2019.

 

Sainz Borgo är född 1982 i Venezuela, men flyttade till Spanien efter att Hugo Chavez påbörjat sin tredje presidentperiod 2006. Detta är hennes debutbok.

 

”Natt i Caracas” är en berättelse om hur Chavezstyret förvandlar Venezuela till anarki, med lokala kriminella grupperingar som tar över. Våldet och brutaliteten sker i många fall med regimens/polismaktens godkännande. Överlevnadskonsten sätts verkligen på prov, men offren är många.

 

Demonstrationerna slås ner utan pardon med många döda och skadade som följd. Venezuela är ett land i förfall och de som kan flyr, inte minst till grannlandet Colombia. Bokens ”Jag” försöker också lämna landet, men den valda vägen dit är minst sagt dramatisk.

 

Ja, detta är en rå och osminkat våldsam berättelse, som jag gissar har en verklig bakgrund i delar av händelserna, dock utan att vara dokumentär.

 

Författaren lämnade ju Venezuela och bosatte sig i Spanien, där föddes Francisco Sanchez Gômez 1947. Redan i sexårsåldern började han spela gitarr. Pappa och storebror undervisade honom i konsten att spela flamenco. Han tog sig artistnamnet Paco de Lucia och gav ut första egna albumet 1967. Sex år senare kom ”Entre dos aguas”, som kom in på spanska topplistan.

 

Efter hand har de Lucia närmat sig jazzen och spelat med bl a John McLaughlin och Al Di Meola. Här har jag dock valt låten ”Entre dos aguas” live 1976. Skapligt gung, eller hur?

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0