Naziledarnas kvinnor...

”Mannen skall ägna sig åt folket, kvinnan åt familjen” var ett av nazismens budskap i 30-talets Tyskland. Men hur var det då med nazielitens kvinnor? Den österrikiska historikern Anna Maria Sigmund (född 1955) har grävt vidare efter boken ”Nazisternas kvinnor” (1998). Två år senare kom del II.

 

Även denna bok är skrämmande läsning. Oavsett om det handlar om män eller kvinnor, så kan man förvånas/-skräckas av hur makt kan förvandla människor till…

 

Gerda Bormann, gift med Hitlers sekreterare Martin, tyckte det var helt i sin ordning, att maken hade flera förhållanden utanför äktenskapet. Hon hjälpte gärna till med att få de andra kvinnorna att trivas. Dessutom skrev hon ett förslag om att avskaffa monogamin och införa ett ”folknödäktenskap” , dvs fler hustrur till de ariska männen…

 

Den vackra engelskan Unity Valkyrie Mitford, dotter till lord Redesdale blev farlig konkurrent till Eva Braun om Hitlers ynnest. Hon kom långt på den vägen. I och med sitt släkt-bekantskap med många ledande i England kom hon att utnyttjas av tyskarna. Hon såg och hörde en del, som hon kunde berätta om och, på så sätt, även komma Hitler närmare.

 

Wagnerfamiljen i Bayreuth tillhörde också Hitlers närmre krets.

 

Ja, denna ”Nazisternas kvinnor II” är lika upprörande och förvånande som del I. Blev kanske inte lika överraskad den här gången.

 

På detta skulle behövas en (minst) tyst minut och därefter föreslår jag lite pianomusik med John Ogdon, den engelske kompositören och stjärnpianisten. Han tolkning av Beethovens ”Für Elise” är utan tvekan vacker. Inspelningen gjordes i augusti 1988. Ett år senare avled Ogdon, 52 år gammal. Jag hade f ö den stora turen att närvara vid en av hans konserter i London i början på 80-talet!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0