Klubbad av Bongo...

Redan 1971, då jag flyttade till Malmö, var det för sent. Klubb Bongo stängde 1968, men den fanns bara ett par kvarter från min bostad på en tvärgata till Bergsgatan. Ulf Clarén har sammanställt boken ”Bongo * Berättelsen om Malmös första popklubb” (2022).

 

Klubb Bongo öppnades på Skottdagen 1964 av Dan Walterström och Per Falck. Båda gick i gymnasiet och tyckte det var trist att det inte fanns något ställe i Malmö dit ”modsen” kunde gå. Raggarna och jazz-diggarna hade sina lokaler, men den gryende popmusikens vänner hade inget.

 

Dan och Per gjorde slag i saken. Hyrde in sig i en festlokal på Skolgatan, ett hus där f ö Edvard Persson tog sina första stapplande steg i karriären. En kompis till dem skapade ”Bongo-loggan”, Sydsvenskan gav dem rabatt på nöjesannonsen och medlemskortstryckeriet gav dem kredit tills de sålt tillräckligt med kort.

 

De ansökte om och fick alla tillstånden från Polisen, så då var det hela igång. Två lokala popband och två jazzakter spelade nästan gratis på öppningskvällen, som blev succéartad. Klubb Bongo blev ett begrepp, även utanför Malmö. ”Alla” de stora svenska banden kom till klubben.

 

Därutöver skrev Dan och Per kontrakt med Eric Persson, MFF-hövdingen, och fick hyra lokal till större arrangemang. Konserter med Who, Animals, Kinks, Manfred Mann, etc krävde en större publik, liksom de 2 konserterna med Jimi Hendrix Experience.

 

De lokala banden med Gonks, Troublemakers och Beatchers (som bytte/förlorade sitt namn och blev Namelosers) i spetsen hade Tio-i-topp-framgångar, som gjorde deras hemmaspelningar riktigt poppis. Full fart på Klubb Bongo, med andra ord, som i december 1966 flyttat ett par kvarter bort till ny lokal. De fick ett ”rivningskontrakt”, så när det aktiverades fick klubben stänga. Lördagen 27 april 1968 blev sista kvällen! På måndagen började grävmaskinerna välta huset…

 

Detta är en kul dokumenterande bok över några år i Malmös nöjesvärld på 60-talet. Trevliga bilder, tidningsklipp och intervjuer med några av de inblandade, men, som den statistiknörd jag är, så saknar jag en sammanställning i tidsordning över vilka artister som framträdde. Men det finns kanske inga bevarade säkra uppgifter…

 

Malmöbandet Troublemakers fanns 1964-69 och hann göra 7 st 7”-singlar och två EP. År 1967 kom deras andra singel, ”Funny man”. På baksidan fanns ”Blow the horn” skriven av bandets gitarrist Bengt ”Mulle” Holmqvist och den hittade jag!

 

Gonks, 1964-67, lyckades nå Tio-i-topp med sin ”Loppan”  -  en gammal jazzdänga ”Down at papa Joe’s”. Låten blev lite av en landsplåga 1967.

 

Namelosers, 1962-67, nådde Tio-i-topp med ”New Orleans” 1965. Låten skrevs av Frank Guida och Joseph Royster. Den senare lämnade 39 år gammal 1973 Jacksonville för att resa till Las Vegas, men försvann och har aldrig återfunnits... ”New Orleans” är inspelad av mängder av artister, men så här lät Namelosers:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0