Ung och modig...

Kina 1941 är skådeplatsen för Hazel Gaynors bok ”Vi var unga och modiga” och är baserad på verkliga händelser. Boken gavs ut 2021.

 

Läraren Elspeth lämnar England för Kina och för att jobba på en engelsk missionsskola, där tioåriga Nancy och hennes storebror Edward går sedan 2 år. Många av eleverna är barn till diplomater och skolan drivs lite i flickscoutrörelsens anda.

 

Elspeth kommer till Kina och den kinesiska inlandsmissionens skola, Cheefo School, 1941. Hon är en uppskattad lärare med ett lite sviktande självförtroende, men med klara och tydliga regler. Tillsammans med Minnie skapas ett bra arbetsteam.

 

Skolan är väl fungerande med en bra rektor, som drivande kraft och en väl organiserad stab av trädgårdsmästare, köksfolk och städare från lokalbefolkningen. Men så invaderas Kina av en av axelmakterna, Japan…

 

Friheten för skolan stramas åt… Skolan, som ju är engelsk, är nu en ”Japan-fiende”… Cheefo School tvingades att flytta till nya och nedslitna lokaler en bit från ursprungsplatsen.

 

Senare blev det ny flytt, nu till ett större interneringsläger i Weihsien med många andra fångar. Japanerna hade tvingat bort skolans lokala stab och den mathållning skolan haft med egenodling etc var borta.

 

Tiden gick. Eleverna var på väg att bli vuxna, med allt vad det innebar för både flickor och pojkar. Nu boende i ett läger med matbrist, dåliga hygien- och boendemöjligheter och sjukdomar. Svält och hälsoproblem, förutom vakters våld, blev påtagligt.

 

Men så upptäckte Edward, att Eric Liddell var en av fångarna. Liddell var friidrottare med bl a guld på 400 m i Paris-OS 1924. Han organiserade, med vakternas goda minne, spel och lekar till glädje för många, men så blir han sjuk… Och någon månad senare anfaller Japan Pearl Harbour…

 

Boken är skriven ur Elspeths resp Nancys perspektiv  -  de är berättarna och har vart annat kapitel med början 1941 och framåt till Japans kapitulation 1945. År 1975 görs en återblick/-träff.

 

Jag blev onekligen fängslad av denna bok. Vilken energi, fantasi och överlevnadsvilja hos dessa människor i en annan del av världskrigets idioti än den vi brukar höra talas om. Mycket läsvärd!

 

Tottenham-födda Adele Adkins kom 25 år gammal med sitt tredje album ”25” (2015). En av låtarna, ”When we were young”, skrev hon tillsammans med Tobias Jesso Jr. Den gavs även ut på singel med framskjutande listplacering som följd, liksom för många andra av Adeles utgåvor. Så här lät det i The Church Studios, norra London:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0