Konsten att verka I det tysta...

Journalisten Norman Ohler har haft tillgång till material ur Gestapos arkiv för att kunna skriva boken ”Infiltratörerna” (2021). Den har undertiteln ”En historia om kärlek och motstånd” och handlar om hur Harro och Libertas Schulze-Boysen skapar ett underjordiskt nätverk. Målet är att avslöja och få bort nazismen.

 

Harro är officer på luftfartsministeriet, medan övriga i det lösa och ohierarkiska nätverket också har betydande arbeten och positioner i det tyska riket. Alla ser dock tidigt vart nazismen är på väg. Och till priset av otroligt många människoliv.

 

De lyckas få ut uppgifter till Storbritannien, Sovjetunionen, Spanien osv om de tyska planerna. Stalin struntar dock fullständigt i förvarningen om det tyska överfallet österut. Med känt resultat och till ett oerhört högt pris.

 

Liberta jobbar på Goebbels propagandaministerium och får se massor av bilder på vad som händer i Europa. För nätverket arkiverar hon bilder på de grymheter tyskarna utsätter t ex judarna för och lägger bilderna i ett ”eget” arkiv för att kunna visa/bevisa i efterhand vad som hänt.

 

Måste få plats med några noteringar från boken:

 

Amerikanska filmbolaget MGM planerar 1933 en film med titeln ”The mad dog of Europe”. Detta är före Chaplins ”Diktatorn”. Rollen som Hitler är klar och gräddan av skådespelare är klara för andra roller. Hot från Tyskland gör dock, att projektet läggs ner!

 

Hitler skickade hemliga och väl rustade trupper/sabotörer till Spanien för att stötta fascistiske Franco  -  det är första gången på många år som tyska trupper är aktiva utomlands. Staden Guernica förintas av tyskarna!

 

Sommaren 1941 inleds ”Operation Barbarossa”, dvs det tyska anfallet mot Sovjetunionen. Detta kom att bli början till slutet för Tredje Riket, men judeförföljelsen fortsatte som tidigare, i stort och smått. Från 3 januari 1942 får judar inte lämna Riket och från 17 januari får de inte köpa/prenumerera på tidningar! Men det var ju bara en mindre betydande del av allt de utsattes för.

 

Detta är en oerhört intressant bok om en, av flera, aktiviteter, som pågick med målet att störta Hitler och hans anhang. Just den här gruppen av personer var i många fall vänsteranhängare, därav deras intresse i att få Moskva att förstå vad Tyska Riket planerade, dvs ett Lebensraum åt öster.

 

Det är väldigt många namn som passerar revy i boken, många med kopplingar bakåt i historien, men berättelsen fascinerade, förvånade och engagerade mig. Inte helt enkel att läsa, men jag föll fullständigt för denna underrättelseberättelse, som dessutom innehöll intriger och relationer på det personliga planet för de, i det underjordiska nätverket, aktiva deltagarna. Hoppas boken finns på ditt bibliotek..  en stund till!

 

Tystnaden kan besjungas på många sätt. John Lennon lade in ”2 minutes silence” på sitt och Yoko Onos album ”Unfinished music No 2” (1968). Paul Simon skrev ”The sound of silence” till hans och Art Garfunkels första album 1964. Så här lät det på deras gigantiska konsert i Central Park i septrember 1981:

 

När jag nu ändå är inne på Paul Simon, så måste jag bara visa det här klippet från ”Saturday night live” från 1976. ”Homeward bound” hade Simon skrivit till sitt och Art Garfunkels andra album 10 år tidigare. Här har dock Simon en annan sång-/spelkamrat:  George Harrison!!!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0