Lite avschlaugen läsning...

Detta är en bok av ett ovanligare schlaug… Skriven av Birger Schlaug och har underrubriken ”Historien om Elvis och livet som var”. Titeln är ”Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac” och kom 2006, men det är först nu jag läst den.

 

Och jag var nära att ge upp läsningen. Jag kom inte riktigt ”överens” med den. Är det en Elvis-biografi? Eller är det Elvis memoarer, så som han själv skulle kunnat skriva den?

 

Jo visst, får man följa Elvis och hans familj. Hans tvillings död och grubblerierna kring detta. Vad hände egentligen? Den första och egenbetalda skivinspelningen beskrivs, liksom turerna hos Sam Phillips i dennes Sun Studio, där musikhistoria kom att skrivas.

 

Elvis karriär var som vågorna på öppet havet, med uppgångar och nedgångar, men där tillför inte Schlaug något nytt. Dessutom broderar han sin fantasi och gör lite tveksamma krumelurer emellanåt. Managern ”Översten” känns dock väl beskriven, med allt vad han styrde och ställde, inte minst i uppgörelsen mellan Sun Records och RCA Victor 1955.

 

Noterar också att dessa inspelningar av rock’n’roll gjordes med musiker från hillbilly- eller country-genren. Den intressanta infon återkommer flera gånger i boken. I Sverige var det ofta jazzmusiker, som kompade i de första trevande rocksångerna.

 

Raoul Wallenbergs namn dyker upp, liksom ett möte med Jussi Björling. Även möten med Nixon, Brezjnev och en kort man med en fläck i pannan, dvs Gorbatjov, beskrivs. De 2 åren med militärtjänsten i Västtyskland resulterar också i mötet med Prinsessan, som långt senare blir första frun.

 

Och så kommer 60-talet med Beatles, Bob Dylan etc. De gör karriär med egenskrivna låtar  -  Elvis sjunger andras…

 

Jag lämnar Elvis där, men har bekymmer med att begripa vad Schlaug hade för tanke med den här boken. Vill han skoja lite med alla Elvis-livstecknarna? Eller vill han roa läsaren med en lite alternativ story om sångaren? Boken är inte svårläst, men eftersom jag inte lyckas ”knäcka koden”, så blir jag bara konfunderad. Och inte speciellt klokare, tyvärr. Loppisköp? Ja! Fynd? Hm…

 

På detta får vi väl ha lite Presley-musik, eller hur? Sommaren 1966 var ”With a girl like you” en stor hit. Den skrevs av Presley med Reg i förnamn. Han var sångare i engelska bandet Troggs. Bandet hade startat 2 år tidigare med namnet Troglodytes, men framgång nåddes först efter namnbytet. Så här lät de:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0